Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A zarándokház felszentelése Becsehelyen


becsehely házavatásDr. Veres András megyéspüspök, a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora Becsehelyen, a régi iskola helyén közösségi összefogás eredményeképpen felépített közösségi és zarándokházat április 12-én, a vasárnap délután 3 órakor kezdődő ünnepi szentmise után áldotta meg.


A szentmise előtt Simonné Benkő Edit iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket e különleges alkalommal, ami egy reményteljes kezdet is egyúttal a hívek által kívánt Szent Család névvel illetett közösségi és zarándokház ünnepi keretek közötti birtokba vételére a békesség, szeretet és egység nevében.

 

Húsvét második, az egykori fehérvasárnapból lett irgalmasság vasárnapján dr. Veres András megyéspüspök celebrálta a szentmisét, amely után a hívek együtt vonultak át a zarándokházhoz, ahol a helyi fúvószenekar szolgált. A magyar és a székely Himnusz közös eléneklése után Tímár Károly, az egyházközség elnöke köszöntötte a főpásztor Veres Andrást, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőt, a megjelent tisztelendő papokat, Németh Géza polgármestert, Molnár Zoltánné, Erzsike alpolgármestert, a korondi testvérek képviselőit és a megjelenteket. Elmondta, hogy 25 éve kíséri figyelemmel Becsehely fejlődését, azon belül az egyházi létesítmények (2 templom, plébánia, parkolók, ravatalozók és parkolóik építését, rekonstrukcióját), most a közösségi és zarándokház építését. Visszatekintve elődeinkre, akik a hajdani épületbe jártak iskolába, vallásukat gyakorolva itt éltek, s értékhordozóként előrevitték a települést, a hála kötelez bennünket. A nehézségek ellenére a „fáklyavivők” áldozatos munkájával és önzetlen segítőink, valamint a közösség közreműködésével alakult ki e ház, ami keret, melyet meg kell töltenünk élettel! Erről szólt e napra íródott Közösség című verse.

 

becsehely házavatásA köszöntőt követően Molnárné Erzsike foglalta össze az építés történetét: Két és fél év van mögöttünk, hogy nagyot mertünk álmodni. Még 2011-ben Kirner Zoltán atya közreműködésének köszönhetően 100 Ft-os eszmei áron kapta meg az önkormányzattól az egyházközség a volt négytantermes általános iskola épületét. Az egyházi épületek felújítására 34 millió forintra kiírt pályázatra 7 millió forintot kaptunk, ami induláshoz kevés volt, s hogy lemondjunk róla, sok. Turisztikai pályázaton újabb 18,7 millió forintot nyertünk, melyből az épület déli szárnya és a zarándokház valósulhatott meg. Némi idő múlva további 25,1 millió forintból vált lehetővé az épület északi részén lévő közösségi terek elkészülte.

 

A régi épület bontása során rengeteg nehézség adódott. Legdrámaibb az épület hátsó, udvari része alapjának hiánya, ami a továbbhaladást is veszélyeztette. Vállalnunk kellett az idő közben felmerülő nehézségekből eredő pluszköltségeket is! Felmerült további forrás elérésének lehetősége a Leader-pályázatok keretein belül. Továbbá megnyílt egy határon átnyúló pályázat elérése, amelynek során igénybe tudtuk venni többéves kapcsolatunk révén korondi testvéreink segítségét, s ekkor már közbeszerzés révén az épületgépészeti munka és hőszivattyús fűtési rendszer is kialakíthatóvá vált. Nehéz volt összehangolni a sokszor párhuzamosan haladó szakipari munkákat is, mert a pályázat szerinti határidő vészesen közelgett. Ám a gondviselés és az összefogás segítségével 2014. december 19-ére megkaptuk a használatbavételi, majd a működési engedélyt.

 

becsehely házavatásAz utófinanszírozású pályázatok miatt a költségek megelőlegezésére sok segítséget kaptunk a püspökségtől. Istennek legyen hála! Segítettek a szomszédos önkormányzatok, elkötelezett vállalkozók, kivitelezők, tervezők, pályázatírók, önkormányzati dolgozók, helyi hívek és adományozó polgárok. A legtöbbet segítők kiemelve a tejesség igénye nélkül: Varga Zoltán, Kustor Bence, Török Henrik, Plander László, Kálecz György, Tímár Dániel, Németh Zoltán, Németh Géza és Horváthné Szirmai Szilvia. Hálásan köszönjük áldozatos munkájukat!

 

S hogy mi valósult meg? Közösségi térként a 100 főt befogadó nagyterem, ami szükség szerint szeparálható; előtér, vizesblokk, étkező, konyha, 5 vendégszoba 12 főre, a közösségi léthez és a zarándokok fogadásához szükséges berendezési és felszerelési tárgyak. Itt szintén köszönjük korondi testvéreinknek az épület esztétikájában a világszerte ismert szép kerámiáival és az előteret díszítő, gyönyörű Szent Családot ábrázoló kép adományozásával nyújtott segítségét. További terveink: a bejárati kapu, udvari berendezések elkészítése, és ami még menet közben a komforthoz szükséges egyéb eszközök megteremtése.

 

becsehely házavatásA korondiak szószólójaként Katona Piroska hangsúlyozta, hogy kettős ünnep a mai, hiszen 10 éve, 2005. június 26-án pecsételték meg írásban a magyarok és székelyek összetartozását Isten házában, s ekkortól indult a szoros barátság immár nemcsak a települések, de a családok szintjén is. S ezért van, hogy 58 korondi testvér éppen a Medjugorjéba menő zarándokút magyarországi állomásán itt, Becsehelyen vendégként lehet jelen, s együtt mehetnek a Szűzanyának hálát mondani a szeretet és összetartozás jegyében.

 

Cseresnyés Péter „Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.” idézettel kezdte mondandóját Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című művéből. Kifejtette, hogy a gondviselés minden problémánál továbbrepítette a megoldást. Nem a téglán, de a közösség építő és teremtő erején múlt az objektum megvalósulása. Az egyedi ember képtelen ilyen alkotásokra, ám a közösségi akarat során megsokszorozódik az erő. Ez hoz létre szilárd bázist, várat, ami befogad ebben az énközpontú, elidegenítő mai világban is. Ehhez kíván erőt, hitet, kitartást a helyi közösségnek.

 

Ezt követően Horváth Gábor, a házigazda plébános kérte a püspök atyát a ház megáldására, hiszen a profán dolgok csak az áldás révén alakulhatnak át szakrálissá.

 

becsehely házavatásDr. Veres András püspök a könyörgés által fejezte ki azt az óhajt, hogy e hely a béke, a szeretet, és a másokkal való együttlétben teljesedjék ki, az ide betérőt járja át a lélek! Mindazokra is áldást kért, akik fáradoztak e ház létrejöttéért, széppé tették és majd szeretettel lakják be egymás lelki békéjét ápolva, emelkedett szeretetközösséggé kovácsolva! Ezután szentelt vízzel meghintette a Szent Család Közösségi és Zarándokházat; majd a Szózat és a Boldogaszony Anyánk eléneklését követően az ünnepélyes szalagátvágás után kíséretével bejárta és megtekintette az épület helyiségeit.

 

Az ünnepség folytatásaképpen a meghívott vendégek a ház megtekintése mellett a polgármester pohárköszöntője után rangos estebéden vehettek részt mintegy hivatalosan is használatba véve, élettel megtöltve azt. Isten szeretete és áldása kísérje e közösség munkálkodását!

 

Ruzsinszky Klementina

Fotó: Lengyák András