Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Móri és székesfehérvári zarándokok Celldömölkön


zarándokok celldömölkönSzűz Mária celldömölki kegyhelyét minden évben sok zarándok keresi fel. Így tettek májusban a móri és székesfehérvári hívek is. Beszámoló a két zarándoklatról. 


zarándokok celldömölkön„Kegytemplomunk, Máriazell magyar testvéreként jelentős szerepet tölt be a zarándokok életében, szívesen jönnek messzi tájakról is, mert itt megérezhetik, megtapasztalhatják Mária lehajló anyai szeretetét.”

Az előző sorok plébániánk honlapján olvashatók, hiszen hosszú-hosszú évtizedekre nyúlnak vissza a hagyományok. A mai napig nagyszámú zarándokcsoportok érkeznek városunkba a kiscelli Szűzanyához, nem csak főbúcsúnk ünnepén, hanem elmondhatjuk, hogy az év minden szakaszában váltják egymást az ide zarándokló hívek.

zarándokok celldömölkönA Mária Kegyhelyként, mint zarándokhelyként ismertté vált településre május harmadik vasárnapján két zarándokcsoport is ellátogatott. Mórról 15-20 fős csapat érkezett kerékpárral, hogy vállalva a hosszú út áldozatát, jussanak el kegyhelyünkre, ami mindenképp említésre méltó, hiszen a két település 101 km-re fekszik egymástól. Meg kell még említenünk a móri hívek Szűz Mária iránti hűségét, hiszen már több mint 100 éve zarándokolnak el minden év májusában Celldömölkre. A 11 órai szentmisében, melyet plébánosuk, Ambrózy Tamás atya mutatott be, tették le a Szűzanya elé hálájukat, köszönetüket, kéréseiket, melyeket magukkal hoztak.

zarándokok celldömölkönSzombaton este Székesfehérvárról érkezett a másik zarándokcsoport, akik egész éjjel virrasztottak a Szent Szűzzel, reggel 7 órakor pedig szentmisében adtak hálát Szűz Mária egész éves gondoskodásáért, közbenjárásáért, valamint további patronálását kérték egész országunk népéért, hogy továbbra is segítse nemzetünket. Mi pedig, akik mindennapjainkat a kiscelli Szent Szűz közelében éljük, hálát adunk az ide zarándokló testvéreinkért, akiknek egész éves folyamatos látogatása, nem hagyja, hogy figyelmen kívül hagyjuk Mária egész évben vigyázó szeretetét és értünk való közbenjárását Urunk Jézus Krisztusnál, valamint hogy milyen nagy kincs nekünk, celldömölki híveknek, hogy minden nap betérhetünk a Kegytemplomba és Égi Édesanyánk közelében lehetünk.

Szöveg: Nagy Ivett – Fotó: Fülöp Balázs