Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lezárult a felújítás a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban


egyházmegyei könyvtár2015. június elsejével hivatalosan is befejeződtek a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár európai uniós és hazai, valamint egyházi közgyűjteményi támogatással zajló nagyszabású felújítási munkálatai.


 

egyházmegyei könyvtárAz Egyházmegyei Könyvtárban ünnepi év a 2015-ös esztendő: éppen 130 éve annak, hogy Hidasy Kornél püspök, a Szily János püspök által 1791-ben alapított Székesegyházi-könyvtárat – amely kezdetektől a papi szemináriumban volt – áthelyeztette a szemináriumhoz épített új épületszárnyba. A barokk stílusú, 10x14 méteres, galériás teremkönyvtár Brenner (V.) János építész tervei alapján készült 1884-ben.

A napjainkban Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár néven ismert bibliotéka és a hozzá tartozó  különgyűjtemények felújítási munkálatai 2014 augusztusában kezdődtek el, és 2015 május végén fejeződtek be. A beruházási és fejlesztési projekt részeként – a Brenner János Kollégium energetikai felújításával egyidőben – sor került a fűtés korszerűsítésére, azonfelül a barokk terem központi fűtésének kiépítésére, ugyanis az impozáns teremben 130 éven át nem volt fűtés. Azután következett az ablakok felújítása és részleges cseréje. A nyílászárók belső oldalán hőszigetelt és fényvédő üveggel készült új ablaktáblák kerültek elhelyezésre. A régi riasztó-és tűzjelző rendszer korszerűsítésével egyidőben - vagyonvédelmi okokból - a biztonsági kamerarendszer kiépítése is megtörtént. A teljes körű villanyszerelési munkálatok után, a szakemberek a telefonhálózat és a kaputelefon kivitelezését végezték el. A fejlesztés kiterjedt a könyvtár számítógépes informatikai infrastruktúrájának kialakítására is. A 10-13 éves korszerűtlen számítógépeket felváltották a nagy teljesítményű, adatbázisok kezelésére is alkalmas PC-k. A könyvtárhasználók mostantól ingyenes Wi-Fi hálózaton keresztül kapcsolódhatnak a könyvtár számítógépes rendszeréhez és a világhálóhoz. A beruházás keretein belül lehetőség nyílt páramentesítő készülékek és új irodabútorok, illetve sötétítő függönyök vásárlására is. A jubileumot a fenti megújulással, valamint az októberre – a Katolikus Kulturális Hetek eseménysorozat keretében – tervezett kiállítás-megnyitóval ünnepeljük.

 

A projektben részt vevő cégek és vállalkozók: Bíbor-fa Bt., Bors Zoltán e.v., Castrum Sec Kft., Egyházmegyei Projektiroda, Függönyözön, Hersits László e.v., Martinus Dóm Mérnöki Iroda - Egyházmegyei építéskivitelező-brigád, Mucza Béla e.v., Papp & Pezenhófer Kft., Polgár Zoltán & Varga Ákos e.v., Product Kft., Siba Hungária Biztonsági és Szolgáltató Kft.

 

Szöveg: Simon Katalin, gyűjteményvezető –  Képek: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár

A könyvtár weboldala: http://www.konyvtar.martinus.hu/