Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zarándoklat Medjugorjéba a Szűzanya jelenésének 34. évfordulóján - 2015. június 22-26.


medjugorjei zarándoklatSzombathelyről, a Szentkirályi Plébániáról indult el az a kezdeményezés, hogy minden évben szervezzünk zarándoklatot a Szűzanya jelenésének évfordulójára Medjugorjéba.


 

medjugorjei zarándoklatEbben az évben is sokan meghallották a Szűzanya hívó szavát és nagy várakozással készülődtek arra, hogy megtapasztalják a Szűzanya közelségét, hogy szívüket átjárhassa az Ő békéje, hogy kegyelmekben megerősödve térjenek vissza otthonaikba és mint modern apostolok terjesszék a Szűzanya üzeneteit. A csoport lelki vezetője P.Marciszkiewicz Thomas( Tamás) atya volt, aki Szőllős és Szentkirály káplánja volt a tavalyi évben.

medjugorjei zarándoklatTudjuk, hogy a medjugorjei zarándoklat eléggé fárasztó, de a lelki élmények minden nehézséget, megpróbáltatást elfeledtetnek a zarándokkal. Medjugorjéba menet már útközben megtekintettük Horvátország legnagyobb szabadtéri Szűzanya szobrát, amely mesébe illő, csodálatos környezetben helyezkedik el a tengerpart közelében. Ezután egy kis kitérővel Tihaljniába vezetett utunk, ahol közösen imádkoztunk és énekeltünk a számomra legszebb Szűzanya szobor előtt.

Másnap délelőtt a Jelenések hegyén elmélkedtünk az örvendetes, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzér titkain. A Jelenések hegyének központi része a Szűzanya szobor, ahol egyéni imádságra volt lehetőségünk, minden zarándok testvérünk egyénileg mondhatta el kérését vagy hálaadását a Szűzanyának. A Jelenések hegyéről utunk egyenesen a Cennacoloba vezetett, ahol tanúságtételeket hallhatunk: két fiú mondta el, hogyan lehet az imádság erejével kigyógyulni a szenvedélybetegségből, az ő esetükben a drogok függőségétől.

medjugorjei zarándoklatDélután a kegytemplom külső oltáránál a legfiatalabb látnok Jakov Čolo tett tanúságot, majd a helyi plébános Marinko atya tartott előadást a zarándokok részére, amelyet szinkron tolmácsolással hallhatunk magyar nyelven is, mint ahogyan a szentmiséket és szentmise utáni lelki programok is magyar nyelven voltak hallhatóak.

Az esti programok rózsafüzér imádkozással kezdődtek majd a szentmise után testi és lelki gyógyulásért imádkoztunk, valamint részt vettünk az este tíz órakor kezdődő szentségimádáson. A templom mögötti teret teljesen betöltötte a zarándokok sokasága.

Csütörtökön délelőtt magyar szentmise volt a Szent II. János Pál teremben, a közel ötszáz magyar és határon túli zarándoknak. Elsősorban Nyugat- Dunántúl képviseltette magát, mint pl. Kaposvár, Sopron, Kőszeg, Szombathely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa városából és környező településekről érkező  zarándokok részvételével.

medjugorjei zarándoklatA szentmise után végigjártuk Urunk kínszenvedésének keresztútját a Križevacon. Talán ez a világ legnehezebb keresztútja, de dicsőség az Atyának és a Szűzanyának szinte csak a mi csoportunk volt a Križevacon s így nagyobb volt a lehetőségünk a teljes lelki odaadásra. Minden állomáson más-más zarándoktestvérünk olvasta fel az elmélkedéseket, majd közösen imádkoztunk. A jelenések évfordulójának napján több tízezer hívő gyűlt össze a hálaadó szentmisén, amelyet Dr. fra Miljenko Šteko, a Hercegovinai Ferences Rendtartomány tartományfőnöke mutatott be 222 atya celebrálásával. Úgy gondolom, hogy a csoportjainkkal jelen lévő lelkipásztorok a megerősítői annak, hogy miért is hívják Medjugorjét a világ gyóntatószékének a kiengesztelődés szent helyének.

Felejthetetlen volt a szentmise utáni Szentségimádás is.

Hazafelé jövet csoportunk a soproni és kőszegi hívekkel együtt Horvátország leglátogatottabb zarándokhelyén a Makarska mellett található Lourdesi barlangnál adott hálát az Istennek és Szűzanyánknak, hogy kegyelmekben gazdagodva indulhattunk otthonainkba. Csoportunk felkereste Mostar városát, ahol megtekinthettük az újjáépített templomot és sétálhattunk Mostar óvárosában az öreg Hídig. Megnéztünk egy csodálatos vízesést is Medjugorje közelében valamint sétálhattunk az Adriai tenger partján.

Szöveg és fotó: Geosits Péter