Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton cserkésztábor 2015


cserkésztábor 2015350. számú Szent Márton Cserkészcsapat Kőszegszerdahely melletti Zsáper-hegyen tartotta nyári nagytáborát 2015. július 13-22-ig.


cserkésztábor 2015„Csak önmagával nem tud mit kezdeni az ember, és önmagát nem tudja meghódítani. Pedig amit keres, nem kívül van, hanem belül.”- Fekete István. 

Kőszeghegyaljára a választás két okból esett. Egyrészt a cserkészcsapat ezen a vidéken 1996 óta nem táborozott, másrészt a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület több tagja is kőszegszerdahelyi, így részben invitálásuknak is eleget tett a csapat.

A cserkésztábor keretmeséje /alaptörténet/ Fekete István: Vuk című regénye volt. A tábor programjai Vuk és kalandos történetei köré fonódtak.

cserkésztábor 2015A táborépítés során a cserkészek felállították sátraikat, tábori építményeket ácsoltak, illetve minden őrs kotorékot épített, ahová éjszakánként megérkezve Vuk másnapra egy-egy feladattal is ellátta az adott őrsöt.

Cserkésztábor az önfeledt játék, kikapcsolódás mellett számos értékes programot is kínált a fiatalok számára.

Orbán Róbert túravezető kalauzolásában Rohoncra is eljutott a cserkészcsapat. Útközben sok érdekességet tudtunk meg a környékről, majd a túra részeként lehetőség volt strandolásra.

cserkésztábor 2015Más alkalommal Drenovácz István portájára látogattunk el, aki a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjaként lehetőséget biztosított, hogy a cserkészek „lóra pattanhassanak”, másrészt számtalan, érdekes dokumentumot, relikviát bemutatva mesélt az egykori 11-es huszárezredről.

Táborozás során Bende Attila lévén megismerkedhettünk erdők- mezők életével, miközben egy másik előadási helyszínen a meteorológiával kerültek közelebbi kapcsolatba a fiatalok.

Őrsi túrákon egy- egy közeli települést kellett felkeresni, ott adott kérdésekre választ kapni és a helység hősi emlékművére szalagot kötve megemlékezni a hősökről. A túra során, mely néhány őrsnek portya is volt egyben, többen a Szent Viden töltötték az éjszakát.

Programok között szerepelt még íjászat, Kőszegszerdahelyi Tűzoltó Egyesület bemutatója, mely végén „cserkész nem maradt” szárazon!

A cserkészcsapat ebben az évben sem feledkezett meg arról a vállalásáról, hogy a cserkésztáborához közeli településen a hősi emlékműnél tisztelegve emlékezik meg a háborúk áldozatairól. Ebben az évben Kőszegszerdahelyen a megemlékezés részeként Ferge László őrnagy úr tartott emlékező beszédet, majd koszorúzás következett és a Szózat eléneklése után felhangzott a „takarodó”.

Lelki élet gondozása is fontos része a cserkészetnek. A vasárnapi szentmisét, mely egyben a szülői látogatás napja is volt Óra Krisztián atya mutatta be. Más alkalommal a táborba ellátogatott Bihal Zoltán atya is, aki a szentmise végén újmisést áldást adott.