Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Könyvadomány a felvidéki magyaroknak - videóval


Könyvadomány a Felvidékre51 doboznyi könyvet gyűjtöttek össze a Szombathelyi Egyházmegyében élők, hogy támogassák a felvidéki magyarokat. A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár felhívására több mint 2000 kötet került a határon túli magyarokhoz, segítve ezzel identitásuk megtartását. Ötödik alkalommal hirdette meg a gyűjtést könyvtár. Köszönjük minden támogatónak a segítséget. 


Könyvadomány a FelvidékreEgy szoba megtelt könyvekkel, annyi felajánlás érkezett. Többségében szépirodalmi, történeti, tudományos műveket hoztak az adományozók, köztük pl. Mindszenty József emlékiratainak egyik kiadását. Végül 51 doboznyi gyűlt össze, amely a felvidéki magyarokhoz kerül.A Nagyszombati Egyetem docense, a Visegrádi Szent György Lovagrend Felvidéki Nagypriorátusának vezetője és fia jött el a könyvekért. Dr. Csámpai Ottó elmondta: a történelmi, tudományos kötetek alapját képezik majd a lovagrend könyvtárának, ahol a betérők olvashatnak, kutathatnak.

A megmaradt könyveket iskoláknak adományozzák majd illetve könyvbörzét is rendeznek. Az itt befolyt összeget a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítják. Az egyházmegyei könyvtár felhívására másfél hónap alatt gyűlt össze a sok könyv, mondta Simon Katalin gyűjteményvezető. Korábban is volt már hasonló akció, akkor pl. erdélyi gyerekeknek, az alsóőri magyaroknak vagy börtönökbe küldtek könyveket. Simon Katalin kiemelte: az akció öt éve töretlen népszerűségnek örvend. Magánszemélyek mellett lelkipásztorok is hoztak könyveket. Az akció folytatódik: az alsóőri magyaroknak gyűjt könyveket az Egyházmegyei Könyvtár.

https://www.youtube.com/embed/i4YUCLPIz6o