Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai engesztelés Toronyban


Fatimai est ToronybanSzeptember 13-án hagyományaink szerint megtartottuk fatimai imaestünket Toronyban.


 

Fatimai est ToronybanEzen a vasárnapon volt templomunk búcsúja is délelőtt. Mindkét szentmise főcelebránsa Barna Máté atya, a domonkos rend magyarországi tartományának általános vikáriusa volt Sopronból. Az esti fatimai engesztelésre ráhangolódásunkat a Savaria Szimfonikus Zenekar Kürt Kvartettje segítette. A felemelő zene után az est házigazdája, Dr. Perger Gyula plébános atya köszöntötte a hívek számára már ismerős domonkos atyát és kérte, hogy tanítson bennünket.

Fatimai est ToronybanA kánai menyegző történetével, elemzésével vezetett bennünket Máté atya a tökéletesebb keresztény élet fele. Jézus első csodáját egy örömünnepen mutatta be; az evangélista evvel is kifejezte, hogy az Isten fia azért jött a világba hogy örömöt hozzon.  A szorult helyzet láttán Mária kéri fiát, segítsen a vőlegényen. Jézus azonban azt feleli anyjának: Asszony nem az én dolgom, nem jött el még az én időm. Mária mégis kitartó és azt mondja a szolgáknak: Tegyetek meg mindent, amit mond! Nekünk is ez a feladatunk: tenni, amit Jézus mond. Ez a mondat vezérfonala is lehet a tökéletesebb keresztény életre jutásunknak. A keleti ortodoxia ezt merészebben is megfogalmazza egyik mondásában: Szüljétek a világra Istent. Ez a mi feladatunk: abban az életállapotban, amiben vagyunk, megvalósítani Isten tervét, s így erre a világra „szülni” Őt. Ez sokszor nehézségek árán megy, szinte szülési fájdalmakat, kínokat is megélhetünk, ha Isten akaratát teljesítjük. Kérjük a Szűzanyát, hogy segítsen és tanítson ebben minket. Akkor kérjük helyesen az Istenszülő Szűzanyát pártfogását, ha Isten akarata mellé helyezzük a mi szándékainkat és nem a mi akaratunkat akarjuk ráerőltetni a Gondviselőre. Szűz Mária, irgalmasság anyja vezessen minket – hangzott a tanítás.

Fatimai est ToronybanEzután következett a legszentebb áldozat bemutatása, majd a gyertyás körmenetben egyéni szándékainkat vittük a Szűzanya lábai elé. A körmenet után imádkoztunk hazánkért, ifjúságunkért, betegeinkért.

Szöveg: Hoós Norbert – Képek: Hoós Flórián