Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szent Korona misztériumáról Nicken


Szent Korona misztériumaA Kulturális Örökségek Napjai országos rendezvényeihez, immár 5. alkalommal csatlakozott Nick is, több érdekes és rendkívüli rendezvénnyel.


Szent Korona misztériumaKiállítás nyílt a falu családjai által rendelkezésre bocsátott, az otthonaikban megtalálható keresztekből. Bensőséges ünnepség keretében megáldásra került Magyarországon az ötven ötödikként felállított fénykereszt, és szombaton előadás hallgathattak meg a nickiek és vendégeik „ A Szent Korona misztériuma „ címmel. A délután öt órakor kezdődő szentmise előtt a Mária Szíve oltáron bársonypárnára helyezve a Szent Korona hiteles másolata várta az érkezőket. Kétoldalt egy- egy önkéntes állt őrséget, ahogy a Szent Korona Lovagrend képviseletében megjelent Terei Miklósné Éva a lovagrend dámája kérte.

A szentmise után, melyet Horváth József pápai prelátus atya mutatott be, érdekes ismeretekkel gazdagodhattak a jelenlévők e nemzeti kincsünk történetéről. Az előadó felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy bár a történelem során sokféle megközelítésben írtak a koronáról, a Magyar Szent Korona hiteles története, csak néhány történész könyvében szerepel. Mivel ez a nap Nicken a keresztekről szólt, természetes, hogy a koronán található kereszt is külön említést kapott. Az előadás végén mindenki közelről megcsodálhatta e nemzeti ereklyénk másolatát, majd a résztvevők együtt vonultak ki a templomtól kétszáz méterre felállított, a falu legújabb keresztjéhez a fénykereszthez.

Fotó: Cságoly Szilvia