Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tanévnyitó vesperás a Székesegyházban


Vesperás a Székesegyházban

2015. szeptember 24-én csütörtök este, Szent Gellért vértanú püspök ünnepén fiatal zenészek énekeltek gregorián vesperást a szombathelyi székesegyházban. Az esti imaóra a Nyugat-magyarországi Egyetem Zenei Tanszéke és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szombathelyi csoportja együttműködésében valósult meg Császár István püspöki helynök úr, székesegyházi plébános nagylelkű támogatásának köszönhetően.

dscf5081A megjelenteket Dr. Pozsonyiné Falusi Anikó tanszékvezető főiskolai docens és Rétfalvi Balázs szombathelyi KÉSZ elnök köszöntötte. Tanszékvezető asszony beszédében kiemelte, hogy a diákok önszorgalomból, kötelező feladataikon kívül vállalták a próbákat és készültek fel a szolgálatra, amely nagy öröm számukra. Rétfalvi Balázs megköszönte az egyetemisták értékes munkáját, amellyel olyan kincseket hoztak a Székesegyházba, amelyek  a Westminster katedrális és a stuttgarti dóm fiúkórusának koncertjén voltak hallhatók  az elmúlt időszakban.

dscf5065A vesperás imádkozását többszólamú tételek tették ünnepélyessé, amelynek során elhangzottak Caesare de Zachariis és  Francisco Guerrero többszólamú művei is. A vesperást  Aradi László veszprémi egyházmegyés pap, a római Santa Croce Egyetem liturgia szakos hallgatója celebrálta. A énekes szolgálatot a Nyugat-magyarországi Egyetem zene tanszakos hallgatóiból és meghívott énekesekből alakult scola tagjai végezték. Szoprán szólamot énekelt Krajzinger Ildikó, Sándorfi Olga, Tóth Klaudia, Visi Katalin, alt szólamot Bartha Boglárka, Borsos Beatrix  és Kristály Ildikó, tenor szólamot Horváth Csaba, Szabó Béla Krisztián és Molnár Zoltán, basszus szólamot Bánó Zoltán és Lakner-Bognár András. Vezényelt Molnár Zoltán, orgonán közreműködött Lakner-Bognár András. 

dscf5095A szertartást megtisztelte jelenlétével Vinczeffy Adrienn karnagy, főiskolai docens,  Fasching Zsuzsanna főiskolai adjunktus,  Pehm László főiskolai tanár, Dr. Horváth Barnabás zeneszerző, főiskolai docens továbbá Salamon Viktória egyházmegyei hitoktatási referens és a szombathelyi domonkos nővérek is.

A Székesegyház szentélyében mondott vesperás évezredes zsoltárimádságai az egyetemes egyház zenei anyanyelvének gyönyörű dallamain csendültek fel Isten dicsőítésére:

                       

                        Hálát adok néked, Uram teljes szívemből

                        az igazak tanácsában és gyülekezetében.

                        Nagyok az Úrnak művei,

                        ismerjék meg őket mind, akik szeretik.

                        Fönség és ékesség az ő művében,

                        és igazsága megmarad örökkön örökké. (Zsolt, 110.)

 

A szertartás hanganyaga meghallgatható a cikk végén található fájl megnyitásával, ill. a füzet és a meghívó is letölthető.

A program Szombathely Város Önkormányzatának támogatásával valósulhatott meg.

A szertartás hanganyaga letölthető a következő oldalról: https://drive.google.com/file/d/0B10VCc7YdWtvdXJMU1lZNGdwSFk/view?ts=560ae8ee

Meghívó!