Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

130 éves a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár barokk teremkönyvtára - új kiállítással emlékeznek az évfordulóra


130 éves a Szombathelyi Egyházmegye barokk teremkönyvtáraA hagyományokra építve a jövőbe mutatott utat a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár 1885-ben kialakított barokk teremkönyvtára. Hidasy Kornél megyéspüspök jóvoltából a papság korszerű képzésének színtere jött létre Szombathelyen. Erre emlékeztek az egyházmegyei könyvtárban egy új kiállítással.


130 éves a Szombathelyi Egyházmegye barokk teremkönyvtáraMár a Szombathelyi Egyházmegye első püspöke -  Szily János - is fontosnak tartotta egy könyvtár alapítását. Ennek legfontosabb célja az egyházmegye  papképzésnek segítése volt, de meghatározott időben nyitva állt a világi értelmiségiek előtt is. Szily püspök – jó kapcsolatainak is hála – sok, értékes kötetet vásárolt. A kezdeti, körülbelül 3000 kötetes könyvtári állomány között pl. 16 középkori kódexet és a 96 ősnyomtatványt is találunk. A Papi Szeminárium második emeletének kapott helyet a Székesegyházi-könyvtár.

130 éves a Szombathelyi Egyházmegye barokk teremkönyvtáraA második virágkorát Hidasy Kornél püspök idején élte a bibliotéka. A megyéspüspök bővítette a szeminárium épületét. Éppen 130 éve, 1885-ben fejeződtek be a munkálatok, amelyek eredményeként egy barokk stílusú teremkönyvtárat alakítottak ki. Ifj Stornó Ferenc kapott megbízást a mennyezet kifestésére. A képek utalnak az antik hagyományokra – amelyek fontosak Szombathely számára is – utalnak az egyházatyákra és az egyetemes egyházra is, mondta a megnyitón prof. dr. Monok István művelődéstörténész, az MTA Könyvtára főigazgatója. Mindezek a barokk számára is fontosak voltak, innen az elnevezés. A mennyezetképeken Szókratész görög filozófus, Mózes a kőtáblákkal, Nagy Szent Gergely pápa és Szent Pál apostol látható. A mennyezeten, a sarkokban egy-egy nőalak figyelhető meg, akik az egyetemi fakultásokat szimbolizálják: az orvostudományt, a jogot, a filozófiát és a teológiát. Középen a tudományokat tápláló Szentlélek hét ajándéka: a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem olvasható. Az Eiffeil Iroda tervezte a terem közepén álló csigalépcsőt és a galéria acélszerkezetét. Mindez nem számít stílustörésnek, mondta a professzor,aki kiemelte: a 19. század végén, a dualizmus után az egyházra is nagyszerep hárult a közművelődés, az oktatás területén. Ezért volt elengedhetetlen a papság nem csak teológiai- lelki, hanem ennél szélesebb körű képzése.

130 éves a Szombathelyi Egyházmegye barokk teremkönyvtáraEzt szolgálta a könyvtár,amelynek neve Szombathelyi Papnevelő-Intézeti Könyvtár névre változott  - a Székesegyházi-könyvtár névről, de röviden csak Szemináriumi-könyvtárnak nevezték. A Szily-féle könyvtár adja az alapját a napjainkban is folyamatosan bővülő – többek között - teológiai, egyháztörténeti, művészeti,irodalmi könyveket, lexikonokat, enciklopédiákat magában foglaló gyűjteményének, mondta Simon Katalin gyűjteményvezető. Elárulta azt is: nem csak a 130 éves évfordulót ünneplik, hanem a nyáron befejeződött korszerűsítést is. Ennek köszönhetően pl. a villamoshálózat felújítására, riasztórendszer kiépítésére, fűtés bevezetésére került sor és informatikai fejlesztésekre is. Mindezt az elődök szellemében: építve a hagyományokra, lépést tartva a korral, a jövőbe mutatva.14 tárlóban mutatják be a teremkönyvtár kialakítását, az építkezés munkálatait.

Hidasy püspök egyik portréját néhány éve találták meg az egyházashollósi plébánián. Restaurálását Marosfalvi Antal végezte el, anyagi fedezetét a Rumi Rajki Műpártoló Kör biztosította. A kép is látható a könyvtárban, hasonlóan Szily János portréjához, amely hányattatott sorsa után szintén Marosfalvi Antal keze nyomán nyerte vissza eredeti szépségét.

Császár János hegedű-, és Flier Edit zongorajátéka nyitotta meg az eseményt.