Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megjelent a Szombathelyi Egyházmegyei Kalendárium


borito-egyhazmegyei-kalendarium-2016Megjelent a 2016-os Szombathelyi Egyházmegyei Kalendárium. Keressék a Martinus Könyvesboltban, Szombathelyen a Berzsenyi tér 3. szám alatt.


A Szombathelyi Egyházmegyében a 2016-os esztendő központi alakja Szent Márton. Izgalmas élettörténete számos ponton megállásra készteti és elgondolkodtatja a ma emberét is. Bárhová vezette is a sors vagy éppen a küldetése, mindenhol tudta Krisztust szolgálni. A katona Márton életében is – ahogy mindannyiunkéban – adódtak konfliktushelyzetek. „Csakhogy ő tudta ezeket krisztusi módon kezelni. Ennek pedig alapvető feltétele volt a jóindulat, a mértéket felülmúló türelem és az alázatosság” – véli Horváth József atya, aki a kalendáriumban 12 történeten keresztül elmélkedik Savaria híres szülöttének követendő erényeiről.

A neves évforduló mellett természetesen az idei számban is megtalálhatók a műfaj olyan jellegzetes témái, mint az irodalom. A legszebb vallásos témájú magyar verseket idén is Szauer Ágoston költő-tanár fűzte csokorba. Természetesen nem maradhattak ki a következők sem:

  • naptár, szentek élete, zenei ajánlók, humor, receptek–praktikák.

A gyerekekre is gondoltunk, őket kifestők, útvonalkeresők, sudokuk, számösszekötők és hibakeresők várják.
 
A lelkiségi írások sorát erősítik (szintén havi lebontásban) az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről szóló cikkek (az éhezőknek ételt adni, a betegeket meglátogatni stb.), a Napló a lelkigyakorlatok alatt című elmélkedés, valamint egy tanárnő tanulságos történetei.

A történetiségi írások is helyet kaptak a kiadványban. Az olvasó megismerkedhet a Szent Márton Kölcsönkönyvtár történetével, fény derül gróf Batthyány Lajos ikervári kötődésére, Polgár Béla atya pedig Mindszenty bíboroshoz és édesanyjához fűződő kapcsolatára emlékezik vissza.

Aktuális kérdésekre kaphatunk választ a kiadványban szereplő interjúkból, és egyházmegyénk középiskolás diákjainak legjobban sikerült írásaiból is válogattunk egy csokorra valót.

A hagyományokhoz méltóan a Szombathelyi Egyházmegye 2016. évi kalendáriuma is gazdagon illusztrált, színes kiadvány, így akár kiváló karácsonyi ajándék is lehet. A változatos témáknak köszönhetően pedig időseknek és fiataloknak egyaránt érdemes kézbe venni a kalendáriumot. Hasznos időtöltést kívánunk hozzá