Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lisztet oszt a Karitász a rászorulóknak


Lisztet oszt a KaritászA Magyarok Kenyere Program keretében 2400 kg lisztet kapott a vasi gazdáktól a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A lisztet Szent Erzsébet napján Veres András püspök áldotta meg. Az adományt a segítő szeretetszolgálat Vásárosmiskén adagolta szét. Az adagonként mintegy két kilogrammnyi lisztet a plébániák karitász csoportjaiban tevékenykedő önkéntesek 800 rászorulónak osztják szét.




Lisztet oszt a KaritászÁrpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született. Élete során számos alkalommal segítette
az elesetteket. Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek
eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egyszer kenyereket vitt ki a várból a rászorulóknak. Mikor sógora számon kérte, mit visz ki a várból, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett rózsák voltak kötényében.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 24 éve segíti a rászorulókat. A szeretetszolgálat karitász csoportjai mindenhol figyelnek a szükséget szenvedőkre, és jótékonykodnak. Szent
Márton egyházmegyéjében (Vas és Zala megyében) Szent Erzsébet tenni akarása így ma
is jelen van.

Ha adományt kap a Karitász, azonnal tudják, kihez kell továbbítani, ki szorul rá leginkább
a segítségre, hiszen jól ismerik az időseket, a gyermekeiket egyedül nevelőket, a nagy családokat. Ha a nehéz sorsú embereken a helyi plébániai karitász csoport esetleg nem tud segíteni, akkor az Egyházmegyei Karitász keres megoldást.

Lisztet oszt a KaritászAz elmúlt időszakban rengeteg gyermektápszert, almát és burgonyát adományoztak a
nagycsaládosoknak. Emellett például a leginkább rászorulóknak 20 vadonatúj vaskályhát
vittek, amihez az önkormányzatok tűzifát is adtak – mondta el lapunknak a Szombathelyi
Egyházmegyei Karitász igazgatója. aki arról is beszélt, hogy a gondviselés erejével képesek a segítségnyújtásra. Nem raktározzák az adományokat, ahogy a szeretetet sem, hanem mivel tudják, kinek van rá a legnagyobb szüksége, azonnal szétosztják azt. A plébániai karitász csoportok azonban nem csak átadják például az élelmiszert, hanem el is beszélgetnek a rászorulókkal. Nem a csomag tartalma a legnagyobb érték, hanem a szeretet, amit Szent Erzsébet és Szent Márton nyomdokaiban járó önkéntesek adnak, és ez nagyon fontos.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nem csak segítő szervezet, hanem a szó valódi értelmében is SZERETETSZOLGÁLAT – fogalmazott Tuczainé Régvári Marietta