Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

"Láss, ne csak nézz!"-kereszténységgel kapcsolatos pamfletekről tartott előadást dr. Németh Norbert atya


dr-nemeth-norbert-ut-15-762-600A keresztény tanítást eltorzító, azt kigúnyoló, a hitelét kétségbe vonó írásokról, filmekről és azok szellemi holdudvaráról tartott előadást dr. Németh Norbert egyetemi lelkész 2015. november 23-án a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Elmondta, hogy kereszténységgel kapcsolatos pamfletek nem új keletűek, (mármint az írások), hiszen ezek együtt terjedtek el a keresztény tanításokkal.


dr-nemeth-norbert-ut-13-800-561A téma aktualitását az adja, hogy az utóbbi években több könyv és film jelent meg, amelyek a vallással, illetve a kereszténységgel foglalkoztak.

A koncepciózus, tényekre alapozni látszó, de tényeket eltorzító „műfajú” írásokról, filmekről a hívő vagy/és az igazságot kereső embernek tudnia kell egyrészt saját világnézetének érdekében, másrészt azért is, hogy válaszolni tudjon ezen alkotásokban felmerülő kérdésekre és kihívásokra.

Azzal, hogy egy film megjeleníti, képpé teszi az Istent, rögtön értelmezi is: kiemel, kihagy vagy összevon bizonyos evangéliumi jeleneteket, óhatatlanul hozzátold, hozzáképzel a történethez eseményeket, párbeszédeket vagy mozdulatokat. A témaválasztás önmagában még nem garancia a minőségre. A filmet esendő emberek készítik, a mindenkori korhangulatnak, az anyagi kereteknek és a saját, nem egyszer korlátozott színészi és rendezői képességeiknek és fantáziájának a függvényében – hangzott el az előadásban.

Egy Jézusról szóló könyvben, vagy filmben mindig a szerzők, a rendezők szeretnék ábrázolni és megragadni az Ábrázolhatatlant, a Megragadhatatlant, ám számolni kell azzal, hogy minden interpretáció hiányos marad. Minél nagyobb a hiány, annál hangosabb a felháborodás – emelte ki Norbert atya.

Az újszövetségi kánonon (az újszövetségi 27 sugalmazott könyv) kívül létező írásoknak több csoportja és elnevezése is van. Sok írás volt forgalomban a kereszténység kezdeti évszázadaiban, de az egyházatyák fennmaradt levelezéseiből, lejegyzett prédikációiból minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a most Újszövetségként ismert könyvek gyűjteményén kívül nem tulajdonítottak hasonló tekintélyt egyetlen más műnek sem – vallja az előadó. Az Újszövetség írásaiból rajzolódik ki az igazi Krisztus-kép. Az áliratokat, vagyis apokrifeket az egyházi közösségek nem fogadták el. Nem másolták, istentiszteleteken nem olvasták őket. Ezek az apokrifek azt bizonyítják, hogy az emberek kíváncsisága határtalan. Sokszor a Jézus életéből nem ismert szakaszokat (mint Jézus gyermeksége például, vagy a csendes názáreti harminc esztendő) kipótolták a fantáziájukkal. Nem egyszer azért is íródtak ilyen áliratok, hogy a hiteles keresztény tanítást elferdítsék és megkérdőjelezzék. Persze ez az éremnek csak az egyik oldala, a másikon pedig azt láthatjuk, hogy az apokrifek különleges panorámát nyitnak meg előttünk, hiszen az apostoli atyák írásainak kortársai.

Az egykori apokrifek, Bibliába be nem került írások reneszánszát tapasztaljuk napjainkban. Ezáltal elérhetővé és „kitapinthatóvá” vált az a gnosztikus hullám, amely ezen írások gyakori ihletője volt. Ebben a sodrásban Dan Brown arra bátorítja olvasóit, hogy a kereszténységet ne másnak tekintsék, mint egy gigantikus, kétezer éve folyó csalásnak, hatalmi összeesküvésnek. Az egyetemi lelkész a következő előadásában Dan Brown könyvének, a Da Vinci-kódnak a veszélyeire, a félreértéseire és a szándékos megtévesztéseire fogja felhívni a figyelmet.

Az Egyetemi Lelkészség következő nyitott előadása a Savaria Egyetemi Központ „D” épület (Berzsenyi téren található épületében) földszinti előadótermében (Szombathely, Berzsenyi D. tér 2.) lesz 2015. december 14., hétfőn 18.00 órakor Da Vinci-blöff címmel. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Szöveg: dr. Németh Norbert