Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Francois de Tott báró életpályája-könyvbemutató az Egyházmegyei Könyvtárban


KönyvbemutatóÚjabb értékes kötet látott napvilágot  közelmúltban. Dr. Tóth Ferenc egy magyar származású diplomata Francois de Tott báró kalandos életpályáját kutatta az elmúlt években. Az eredmény egy vaskos kötet, amelyet az Egyházmegyei Könyvtárban mutattak be a közönségnek. 


KönyvbemutatóFrancois de Tott báró apja magyar nemes volt, aki a Rákóczi-szabadságharc bukása után követte a fejedelmet az emigrációba. Franciaországban talált új hazára és Francois is a francia udvar szolgálatában élte életét. Mint a könyvbemutatón kiderült: diplomáciai karrierje során megfordult pl. a kírmi tatár kán udvarában mint konzul, később pedig segítette a török haderő reformját konstantinápolyi tartózkodása alatt. Munkásságának köszönhetően ismerhetjük, hogyan életek a krími tatárok vagy éppen az oszmán birodalom fővárosában az emberek a 18. században. A báró Szombathelytől nem messze, Tarcsafürdőn, a mai Bad Tatzmannsdorfban halt meg 1793-ban. 

A kiváló kötetből nem csak életpályáját ismerhetjük meg, hanem láthatunk olyan képeket is amelyek a báró metszetei alapján készültek.