Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyböjti stációs szentmisék Szombathelyen


Nagyböjti stációs szentmisékHamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt. A 40 napos bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek a keresztények, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. A Szombathelyi Egyházmegyében már többéves hagyományra tekintenek vissza a stációs szentmisék. A hívek a nagyböjti időszakban minden szerdán és pénteken püspöki liturgiára gyűlnek össze Szombathely más-más templomában. Idén az oladi Batthyány-templomban tartották az elsőt. Dr. Veres András megyéspüspök szentbeszédét a cikk végén tekinthetik meg. 


Nagyböjti stációs szentmisék2007-ben hirdette meg Veres András megyéspüspök a stációs templomjárást, római példa mintájára. A nagyböjti zarándoklat azóta is népszerű. A húsvétra történő lelki felkészülés e formájához évről évre egyre többen csatlakoznak. Steindl Rezső például arról beszélt a martinus.hu-nak adott interjújában, hogy a húsvétra való felkészülésében nagyban hozzájárulnak a stációs szentmiséken, az itt kapott lelki tanítás. Kámán Károlyné pedig arra mutatott rá, hogy bármely élethelyzetben fontos szerepe van az imának.

Nagyböjti stációs szentmisékA stációs szentmisék reggel fél hétkor kezdődnek. Hamvazószerdától nagyszerdáig tizenhárom szombathelyi templomba zarándokolnak el a hívek. Az oladi Batthyány-templomban tartották az első stációs szentmisét. Dr. Veres András szentbeszédeiben idén az irgalmasság áll a középpontban. Hamvazószerdai prédikációjában idézte Ferenc pápa szavait: az irgalmasság megismerésére és gyakorlására nagy szükség van napjainkban. Az irgalmasság a keresztény élet lényege és fontos, hogy a gyakorlatban is véghez vigyük. A cél, hogy ebben az évben rácsodálkozzunk egyre gyakrabban Isten végtelen irgalmára amellyel az emberek iránt viseltetik. Ha ezt minél gyakrabban megtesszük, akkor esély van rá, hogy mi magunk is gyakoroljuk az irgalmasságot. 

Nagyböjti stációs szentmisékA szentmiséket Veres András megyéspüspök a Szombathelyen élő és tevékenykedő papokkal együtt mutatja be.

 

 

 

 

https://www.youtube.com/embed/INYottWSewA