Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Egy nap élet” - Doma Bence és Rozmán Kristóf kortárs irodalmi estje


irodalmi estA Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára adott otthont 2016. március 3-án a Genius Savariensis Szabadegyetem irodalmi estjének. „Egy nap az élet – kortárs irodalmi est” címmel Doma Bence és Rozmán Kristóf összeállításában hangzottak el kortárs magyar versek és természetesen saját szerzemények is bekerültek a repertoárba.


irodalmi estAz előadás különlegessége volt, hogy a fiatal művészeket most először láthatta a nagyérdemű közönség közös produkcióban. Nagy Dóra könyvtári munkatárs köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész bevezetőjében méltatta az előadókat. Megtudhattuk, hogy az est összeállítása kizárólag kettejük munkáját dicséri. Tanár úr felhívta a közönség figyelmét a soron következő irodalmi estre és arra is, hogy a költészet napjához (április 11.) köthető programokról se feledkezzenek el.

 

irodalmi estAz est Lackfi János: Oda-vissza c. művével kezdődött Rozmán Kristóf előadásában, mely erős felütése volt az előadásnak. A közönség már ekkor érezhette, hogy a versek témája inkább a melankólia és egyfajta feloldhatatlan szerelmi métely vonzásában teljesedik ki. Doma Bence dalaiban - melyek előadását gitár kísérettel színesített - hasonlóan komoly hangvételű kérdések fogalmazódtak meg, mint a világ értékromlása, megfelelési kényszer vagy a szerelmi csalódás. Az érzelmek kifejezését nyomatékosította a rendszeresen visszatérő sorok ciklikussága és a tagadó szerkezetek használata. Magával ragadó volt hallani a vereseket lágy gitár dallammal kísérve, mely még inkább a mondani valóra irányította a közönség figyelmét. Továbbá nagyon érdekes volt, mikor a fiatal művészek egymás szerzeményeit adták elő. Szóba kerültek a modern élet mindennapjaiba már beleivódott közösségi oldalak „lájktalan” világa is, mely kényszert és monotonitást sugároz.

 

irodalmi estA közönség az előadás során ismert sorokat is felfedezhetett: „Halotti beszéd” részletet, József Attila „Tiszta szívvel” c. költeményét vagy a Rousseau-ra utaló természetbe visszavágyás motívumát.

 

Egészen különleges volt a már ismert részleteket új keretbe burkolva érzékelni, mely első hallásra abszurdnak tűnhet, de szokatlanságából adódóan figyelemfelkeltő. Összességében elmondható, hogy a közönség tartalmas, érzelmekkel teli előadást hallott, amely beszélgetést indító kérdéseket feszegetett. Reméljük, a közeljövőben lesz még alkalom arra, hogy az est során megismert fiatal szerzők közös produkcióját újra hallhassuk.

 

 

Előadott költemények:

 

Lackfi János: Oda-vissza

Doma Bence: Juhász

Simon Márton: magára gondol

Simon Márton: Meg sem történt

Doma Bence: Nem elég

Petri György: Van Maya. Mi is van még?

Doma Bence: Rita

Doma Bence: Halotti beszéd (előadta Rozmán Kristóf)

Závada Péter: Lassú kereszt

Doma Bence: Körbe

Szabó T. Anna: Elhagy

Doma Bence: Hosszú volt

Pion István: Siránkozó

Doma Bence: Nincs

Rozmán Kristóf: Nincs új üzenet...

Rozmán Kristóf: Se eleje, se vége (előadta Doma Bence)

Kemény István: Egy nap élet

 

Szöveg: Baranyai Martin, Fotó: Nagy Dóra