Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Támogatói est


Támogatói estElső alkalommal rendezett Támogatói Estet a II. János Pál Katolikus Szakkollégium. Remek műsorral mutatkoztak be a szakkollégisták.


Támogatói estA Szombathelyi Egyházmegye 2012-ben hozta létre Szombathely városában tanuló egyetemistáknak a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumot azzal a célkitűzéssel, hogy a Szakkollégium keresztény értelmiségieket neveljen egy szolidáris társadalom építésére, az igazságosság szolgálatára a társadalmi érzékenység és a lelkiség elmélyítése révén.

Április 21-én első alkalommal hívták meg a város és a megye polgárait és vállalkozóit egy vacsorával egybekötött támogatói estre, ahol megismerhetik a Szakkollégium közösségét, a szakkollégiumiságot és azt az életet, ami az itt élő egyetemistákat jellemzi.

Dr. Németh Norbert a szakkollégium igazgatója köszöntőjében kiemelte:  önmagában nem elég “versenyistállónak” lenni, nem elég csupán egy közösséget alkotni, és nem elég, ha egy vallásos csapatnak a tagjai a szakkollégisták. A végleteket kerülve kell egyesíteni a szakmaiságot, a közösséget és a lelkiséget. Ez a szakkollégium nagy feladata. 

Támogatói estAz est védnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki beszédében elmondta: 30 évvel ezelőtt maga is szakkollégista volt. Olyan intézményt hoztak létre a szocialista rendszerben amely a hivatalos oktatási rendszer hiányosságait pótló többlettudást adott, felkészítette őket a társadalmi felelősségvállalást is jelentő értelmiségi szerepre való készségek megszerzésére és egyben az önkormányzati tapasztalatok megszerzésének színhelye is volt. A fiatalság rendszerváltás nehézségein túlesve, elnyerte annak lehetőségét és felelősségét, hogy ne csak a saját sorsát, hanem az ország sorsát is alakíthassa. A jövő az Önöké, amelyben új esélyek és új veszélyek várnak Önökre, mondta az Országgyűlés elnöke. A mi felelősségünk, hogy lehetőséget teremtsünk Önöknek a jövőre való felkészülésre, saját személyes sorsuk és a magyarság sorsának alakításában való részvételre, emelte ki a házelnök.
A szakkollégium támogatóinak Kövér László azt mondta: a létező legnagyobb hozamú befektetést teszik, ha bizalommal és önzetlenül támogatják a magyar jövőt, holnapi támaszainkat, a ma fiataljait.

Támogatói estDr. Veres András megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: II. János Pál pápa szorgalmazta, hogy a világ minden táján jöjjenek létre katolikus egyetemek, hiszen abban látta annak lehetőségét, hogy az értelem és az erkölcs megtalálja a közös nevezőjét. A világ legnagyobb tudósai azok voltak, akik hitükből erőt merítve alkottak szakmájukban maradandót. 

 A Támogatói Est során a szakkollégisták is megmutatták mit tudnak, hogyan is élnek. Az elmúlt  években készült fényképek, videók segítségével elevenítették fel a hétköznapokat, és beszéltek a lelkiség, a tanulmányok és a közösség egységére épülő szakkollégiumi életről. A csattanót egy remek táncbemutató jelentette.

Az esten felajánlott adományok a Szakkollégium ösztöndíj alapjához járulnak hozzá, illetve a tornaterem felújítását és eszközbeszerzését segítik.