Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ministránstalálkozó Zalaegerszegen


MinistárnstalálkozóMinistránsnak lenni jó! A Szombathelyi Egyházmegye több száz oltárszolgája vallotta mindezt április 23-án Zalaegerszegen, az éves ministránstalálkozón.


MinistárnstalálkozóPersze ehhez az is kellett, hogy ezt valaki meghallja ami nem volt könnyű a tűzoltóautók, rendőrautók, mentőautók szirénájának zajában. Merthogy Szent Márton szellemében a segítést állították a szervezők az esemény középpontjába. Számtalan formában van lehetőség ezt megtenni a mindennapi életben. Helyesen látjuk el egy baleset sérültjeit, betudjuk kötözni a sebeket, életet mentünk a stabil oldalfekvés biztosításával, vagy éppen a újra élesztünk valakit. Többek között ezekkel a – szó szoros értelemben is  – életmentő segítő tevékenységekkel ismerkedtek meg az egyházmegye ministránsai a zalaegerszegi találkozó délelőtti foglalkozásain. Láthattak még részletet Szent Márton életéről készült filmből, és rendőrségi jó tanácsokat is kaptak a fiatalok. 

MinistárnstalálkozóDélben dr. Veres András megyéspüspök és a fiatalokat kísérő papok mutattak be szentmisét. Természetesen a ministránsok szolgálata mellett. A ministráns szó a latin ministrare, vagyis "szolgálni" szóból ered. A ministrálás tehát szolgálat, segédkezés. A pap mellett kisebb szolgálatokat végeznek a mise, a szentségek kiszolgáltatása és egyéb szertartások során. A ministránsok feladata valódi liturgikus szolgálat. Nem csak a nép képviseletében állnak az oltárnál, hanem oltárszolgálatukkal a miséző pap segítőtársai is. Felállásaikkal, térdeléseikkel, csengőjelzéseikkel, a bor és víz odavitelével, a könyv elhelyezésével, a szentírási olvasmányok felolvasásával segítséget nyújtanak a papnak a hívek tevékeny bekapcsolódására.

Dr. Veres András nem csak Márton jellemére – az alázatos szeretetre – irányította rá a fiatalok figyelmét, hanem azt kérte Tőlük: találják meg életükben milyen jó cselekedeteket hajtanak végre nap mint nap.

MinistárnstalálkozóEbéd után pedig jöttek a tűzoltók, mentők, rendőrök. A környéket betöltötte a visító kürtök hangja, a gyerekek pedig pár percre maguk is hősökké váltak. A záróáldás előtt pedig közös, baleseti bemutatóra is sor került. Egy kerékpáros és egy autó ütközésének helyszínévé vált a Mindszenty-iskola udvara. A tűzoltók kimentették az autóban ragadt sérültet, amihez minden eszközt bevetettek és darabjaira szedték szét a gépkocsit. A Zalaegerszegi Kapitányság munkatársa a baleseti helyszínelés lefolytatását, míg a mentősök a sérült szakszerű ellátását mutatták be.

A nap során a Rád találtam! dicsőítő csoport zenéje kalauzolta a fiatalokat.