Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Medjugorjei zarándoklat - 2016. május 5- 9


horvátkövői horvát kisebbségi önkormányzat zarándoklataA Horvátlövői Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezésében a Pinka mentén élő települések részvételével és  az egyházmegye más területeiről Inzsöl Richárd atya, szentpéterfai káplán lelki vezetésével öt napos zarándoklaton vettek részt azok a zarándok testvérek akik meghallották a Szűzanya hívását.


horvátkövői horvát kisebbségi önkormányzat zarándoklataA Szűzanya szüntelen hív bennünket: állandóan arra kéri az embereket, hogy próbáljunk az Ő üzenetei szerint élni, az Ő üzenetei szerint Jézus Krisztust életünk középpontjába helyezni. Zarándoklatunk alatt, úgy gondolom, hogy sikerült ezeknek a kéréseknek eleget tenni, és így számtalan lelki élménnyel gazdagodtunk zarándoklatunk során. Az időjárás mindig befolyásoló tényező a szabadtéri programok esetén, de elmondhatjuk, hogy ebben a tekintetben is a Szűzanya állandón mellettünk volt.

horvátkövői horvát kisebbségi önkormányzat zarándoklataRichárd atya vezetésével végig elmélkedtük a „Rózsautat”, ahol a rózsafüzér titkain elmélkedtünk egy-egy stációnál. Akik nem tudták vállalni a Jelenések hegyi „Rózsaút” nehézségeit, ők a Kék keresztnél imádkoztak, ott ahol a  Szűzanya napjainkban is megjelenik Mirjana látnoknak. A rózsafüzér imádságok után a közös nemzetközi szentmisén vettünk részt, amelyet szinkrontolmács segítségével mindenki magyarul is hallhatott. A szentmise után folytatódott az imaprogram. A medjugorjei rózsafüzérrel, rózsafüzér imádsággal valamint nagyon megható elmélkedésekkel a megfeszített Jézus Krisztus keresztje előtt. A keresztút a Križevácon mindig egy kisebb fizikai erőpróba is, de az állomásoknál elhangzott elmélkedések mindenki számára nagyon mély lelki élményt és fizikai pihenést is adnak. Azok a zarándok testvérek, akik csak lélekben tudtak felmenni az 537 méter magas Kereszthez, ők az első stációnál elmélkedtek Jézus Krisztus szenvedésén.

horvátkövői horvát kisebbségi önkormányzat zarándoklataEgyik délután a Cenacolo közösségben tettünk látogatást, ahol két fiú is tanúságot tett arról, hogyan és minek hatására siklott ki életük és nyúltak különböző tudatmódosító szerekhez, és részletesen beszámoltak arról is, hogy ezen a szent helyen milyen könnyen gyógyulnak a napi ima és munka hatására. Megható volt mindkét fiú története, különösen a magyar fiú élete volt tanulságos.

horvátkövői horvát kisebbségi önkormányzat zarándoklataAz esti program minden nap a megszokott programokkal kezdődik a rózsafüzérrel és a szentmisével folytatódik. A szentmise legfőbb gondolata és talán zarándoklatunk mottója is lehetne: „ Az imára összekulcsolt kéz még az atombombánál is erősebb”. Este 21 órakor újból mi is imára gyűltünk össze a több ezer zarándok testvérünkkel együtt, amikor is Szentségimádás volt az esti imaprogram. Nagyon jó volt a szentségimádás végén együtt énekelni a jelen lévő testvéreikkel azt az egyszerű, de ugyanakkor szívünk mélyéig ható dalt: „ Jézusom szeretlek”Nem mindenkivel adatik meg,de most a horvát anyanyelvű zarándokok  Szentpéterfa, Horvátlövő, Felsőcsatár, Narda és Perenye képviselői nyilatkoztak a Medjugorjei Mária rádiónak is.

A harmadik nap az imaprogramok végén együtt imádkoztunk a lelki és testi gyógyulásért.

Zarándoklatunk végén a hazafelé tartó úton hálaadó szentmisében köszöntük meg Szűzanyánknak azokat a kegyelmeket, amelyekkel megajándékozott bennünk zarándoklatunk során. Horvátország leglátogatottabb zarándokhelyén mutatott be szentmisét Richárd atya.

Zarándoklatunk során  volt szerencsénk megtekinteni a Boszniai piramis belsejét is valamint egy rövid sétát tenni a fővárosban Szarajevoba, ezenkívül megcsodáltuk Mostar Öreg Hídját és az óvárost és a Kravicai vízesést. A hazafelé úton pedig ámulatba ejtett bennünk IV. Béla koronázási palástjának igazgyöngyből készült csuklyája, amely Szent Mártont ábrázolja, ahogy megosztja köpenyét a koldussal.

 

Geosits Péter

Fotó: Kozma Bernadett