Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A közösség ereje: keresztutat és szabadtéri misézőhelyet áldottak meg Gersekatáron


Keresztút GersekarátonÖsszefogással valósult meg a hegyháti településen a Krisztus szenvedését felidéző keresztút megépítése és a szabadtéri oltár kialakítása.


Keresztút GersekarátonGersekarát leginkább az itt található tóról ismert az emberek előtt. Kedvelt kirándulóhely, amely remek szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínál. Május 22-étől azonban lelki felfrissülésre is lehetőség van a településen átadott kültéri keresztútnak köszönhetően, amelyet a templomkertben alakították ki, mondta a martinus.hu-nak Andor Zoltán plébános. Azelőtt bozótos, erdős terület vette körül a plébániát, a templomot. Ezt közvetlenül az épületek körül megszüntették és ennek köszönhetően tudták felépíteni a stációkat és a szabadtéri misézőhelyet.

Keresztút GersekarátonÁllami támogatás mellett a hívek összefogásának köszönhetően tudták az anyagi forrásokat előteremteni. Az adományozók nevei a stációkon olvashatók. Hosszú évek tervező munkája után jutottak el a kivitelezéshez, mondta Andor Zoltán, aki reményét fejezte ki, hogy a mostani fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy lelki központ jöjjön itt létre. Szívesen fogadjuk a zarándokokat, akik most már nem csak a templomot tudják felkeresni, hanem a keresztutat is végig tudják járni és imádkozhatnak. A szabadtéri misézőhely pedig nem csak a helybelieknek, hanem a kisebb-nagyobb zarándokcsoportoknak is lehetőséget biztosít a legszentebb áldozat bemutatására, a lelki elmélyülésre. A jövőben – többek között – Családok útját hoznának létre, a melléképületet közösségi házzá szeretnék átalakítani, amely a zarándokokat is tudja fogadni.

Keresztút GersekarátonV. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen, idézte Széchenyi Istvánt a szónok. A gersekarátiak példája bizonyítja, hogy a Legnagyobb magyar mondása időtlen és igaz, utalt az összefogással megvalósult keresztút megépítésére. Ez a közösség ünnepe is, mondta V. Németh Zsolt. Ocsovay Grácián, a zalaegerszegi Ferences-templom plébánosa szentbeszédében utalt rá: meghívást kaptunk a Mennyországba. Isten elküldte Fiát, Ő pedig a Szentlelket, hogy Krisztus második eljöveteléig vezessen minket. És amikor járjuk a keresztutat és egyesülünk Jézus szenvedésével, Ő megkönnyíti  ami szenvedésünket. Ha nehéz helyzetben vagyunk járjuk a keresztutat és Jézus segít rajtunk.

A szentmise végén Grácián atya megáldotta a keresztutat, a szabadtéri misézőhelyet.

Keressék fel minél többen Gersekaráton a templomkertben felállított keresztutat!

Képek: Fonyó István