Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton-vesperás Deutsch Schützen-ben


zarándoklatJúnius 16-án a szentpéterfai nemzetiségi plébánia (Felsőcsatár/Gornji Četar, Horvátlövő/Hrvatske Šice, Narda/Narda, Pornóapáti/Pernau, Szentpéterfa/Petrovo Selo és Vaskeresztes/Großdorf) hívei, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Szombathelyi Csoportja Szent Márton tiszteletére zarándoklatot szervezett az ausztriai Deutsch Schützen-be (Németlövő/Nimške Šice).


zarándoklat103 évvel ezelőtt, 1913. május 23-án indult útnak Dr. Tauber Sándor akkori szombathelyi kanonok vezetésével az a nyolctagú küldöttség, mely bejárva Szent Márton életének itáliai és galliai helyszíneit, június 13-án Tours-ból Szombathelyre érkezve, hazahozta a város szülötte ereklyéinek egy részét.

            A relikvia ünnepélyes fogadásának napja – június 16. – azóta a Szombathelyi Egyházmegyében „ad libitum” (szabadon választható) emléknap, mint Szent Márton püspök ereklyéinek átvitele.

           zarándoklat A szentpéterfai nemzetiségi plébánia (Felsőcsatár/Gornji Četar, Horvátlövő/Hrvatske Šice, Narda/Narda, Pornóapáti/Pernau, Szentpéterfa/Petrovo Selo és Vaskeresztes/Großdorf) hívei, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Szombathelyi Csoportja erre a napra időzítette Szent Márton tiszteletére tartott zarándoklatát az ausztriai Deutsch Schützen-be (Németlövő/Nimške Šice).

            A hat községből több, mint százan gyalog tették meg a 4-12 km-t, mások személyautókkal érkeztek a falun kívül, a szőlőhegy lábánál álló Martinskirche-hez, ahol ünnepélyes magyar nyelvű gregorián vesperáson vettek részt. 

Az egykori szombathelyi egyházmegyés plébániától a trianoni határ választotta el korábbi fíliáját, Horvátlövőt, így ma mindössze száz méterre található mindkét település a határt kijelölő Pinka-folyótól, annak két oldalán. 

zarándoklatA németlövői Szent Márton-templom egy 4. századi római temetőre épült, de alapjai, mintegy hagymahéjszerűen őrzik a honfoglalás kora előtti keresztény templom, valamint az államalapítás ideje utáni katonai őrtorony – feltárásuk után – ma is látható köveit.

A szentegyház 1938-ig szolgált a falu plébániatemplomaként, ekkor épült fel a mai főutcán álló új templom. Tornya és hajója 1945-ben összedőlt, így csupán 1400 körül épült gótikus szentélye maradt fenn.

Ennek bejárata előtt köszöntötte a zarándokokat a szervezők nevében Rétfalvi Balázs a KÉSZ szombathelyi elnöke, Josef Kroiss Deutsch Schützen-i és Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános, valamint Inzsöl Richárd káplán.

A hívek körmenetben érkeztek a templomhoz 17. századi, Vas megyei eredetű Szent Márton-énekekkel, melyek Dr. Medgyesy-Schmikli Norbert, a PPKE BTK Történettudományi Intézete habilitált docensének gyűjtéséből származnak.

Az esztergomi rítus szerint végzett esti dicséretet a Molnár Zoltán vezette szkóla énekelte, a NyME SEK Zenei Intézeti Tanszéke növendékeinek részvételével, és a zarándokok bekapcsolódásával.

A Szent Márton Emlékév e különlegesen szép alkalma szerény agapéval zárult.

szöveg: Inzsöl Richárd-fotó: Fixl Renáta, Kürti Ákos