Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyboldogasszony ünnepe Celldömölkön


Nagyboldogasszony ünnepe Celldömölkön2016. augusztus 15-én Szűz Mária mennybevételének szent ünnepére gyűltek össze a celldömölki hívek és a Kiscelli Szűzanyához érkező zarándokok.

Nagyboldogasszony ünnepe CelldömölkönNagyboldogasszony, az egyház legnagyobb Mária- ünnepére ismét megtelt a kegytemplom, hogy a jelenlévő hívek Szűz Máriához, Magyarország védőszentjéhez imádkozzanak.

Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődött, melyet Takács András, újmisés lenti káplán mutatott be. András atya a prédikációjában megosztotta a jelenlévő hívekkel a papságig vezető rögös utat, amit végigjárt, amíg igent tudott mondani a Jóisten hívó szavára. Példájával adott biztatást minden hívőnek, hogy halljuk meg a hívó szót és bátran mondjunk igent a hívásnak, mindehhez pedig Égi Édesanyánk közbenjárását kérjük, ne csak az ünnepek alkalmával, hanem minden egyes nap.
A jelenlévő hívek és zarándok testvérek a szentmise végén újmisés áldásban részesültek.
A szentmisén a Schola Cantorum Kiscelliensis, kegytemplomunk énekkara látott el zenei szolgálatot, s ezzel tette még meghittebbé a szép ünnepi szentmisénket.

A programok ebéd után tovább folytatódtak a katolikus kegytemplomban, ahol egy órakor csendes szentségimádásra volt lehetőség, kettő órától pedig litániát imádkoztunk.

Nagyboldogasszony ünnepe CelldömölkönAz esti szentmisét a hagyományoknak megfelelően az egykori bencés apátság megmaradt falai között szerettük volna imádkozni. Sajnos az időjárás közbeszólt, így a romtemplom helyett a kegytemplomban gyűltünk össze a szentmisére, amit Gergely Gellért tihanyi bencés atya mutatott be. Gellért atya prédikációja a Szűzanyára irányította a figyelmünket. „Ahol az Egyház, ott van Mária és ahol Mária, ott van az Egyház.” Ennél kifejezőbben pedig meg sem fogalmazhatta volna Gellért atya Szűz Mária Egyházunkban való jelenlétét.
Gellért atya megosztotta velünk egy kedves zarándok élményét, mikor két bencés társával biciklivel indultak a Szentföldre, természetesen felkeresték Szűz Mária elszenderülésének helyszínét valamint Erzsébet egykori kertjét, melyet Szűz Mária is segített gondozni. Gellért atya elmesélte azt is, hogy ennek tiszteletére Nagyboldogasszony ünnepén szokás gyógynövényeket szentelni, hiszen abban az időben is ezeket a hasznos növényeket termesztették azon a területen.

Nagyboldogasszony ünnepére Szombathelyről érkeztek biciklis zarándokok, akik a celldömölki hívekkel együtt imádkozhattak a Kiscelli Szűzanyához, valamint kérhették közbenjárását ezen a csodálatos Mária ünnepen.

Szöveg: Nagy Ivett – Fotó: Fülöp Balázs