Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A világ ifjúságával találkoztak - Beszámoló a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozóról

világtalálkozó


„Egy mérföldkő volt az életemben...” – hangzott el ez a mondat sokak szájából az Ifjúsági Világtalálkozó után. Felszabadultság, vidámság, szeretet és a találkozás öröme jellemezte másfélhetes lengyelországi zarándoklatunkat.  2016. július 20-án egy busznyi fiatallal, és Óra Krisztián körmendi káplánnal együtt indultunk Szombathelyről, a Szombathelyi Egyházmegyét képviselve. 

világtalálkozóElső hetünk központja Rybnik volt, ahol a jóval kisebb Előtalálkozón vettünk részt. A Katowice Egyházmegyében lévő városban családok életébe kapcsolódhattunk be, megismerve a lengyel kultúrát és gasztronómiát. Olyasfajta ellátást kaptunk lengyel hostcsaládjainktól, amely előtte elképzelhetetlen volt számomra: a sok szeret és kedvesség a családoktól azt az érzést keltette, hogy otthon vagyunk. A sok gondoskodás és oda figyelés pedig elfeledtette velünk az otthon és szeretteink hiányát.

Rybnik-ből indultunk több kirándulásra is: Lesniów-ba, Piekary Slaskie-ba, Katowice-be és megcsodálhattuk a Fekete Madonnát Czestochowa-ban. Útjaink során mindig találkoztunk más nemzetek képviselőivel, új barátságok köttettek. Lesniów-ban, például a szentmisén Óra Krisztián atya volt a főcelebráns, de koncelebrált mellette mexikói, lengyel, ukrán, zambiai és ugandai atya is. A szentmise énekeit mindig más nemzet énekelte, így vettük ki részünket mindnyájan a szolgálatból. De volt, hogy Rybnik-ben együtt néptáncoltunk a bátor és lelkes francia, német és litván fiatalokkal.

világtalálkozóA Főtalálkozó ideje alatt Brzesko-ban szálltunk meg, 50 kilométerre Krakkótól. Itt volt a magyar fiatalok egyik központja. Délelőttönként püspöki katekézisek vártak minket, majd szentmisén vettünk részt. Ezután indultunk be Krakkóba, ahol minden nap programok vártak bennünket. Még a vonat utak alatt sem kellett unatkoznunk, hisz a más nemzetek képviselőivel beszélgettünk, játszottunk, énekeltünk. Koncertek, Ifjúsági Fesztivál, Hivatások Expója várt minket Krakkóban. Késő délutánonként pedig a főprogramok kezdődtek: először a nyitómise, majd Ferenc pápa fogadása, keresztút a Szentatyával.

világtalálkozóA szombati virrasztás a hét fénypontja volt számomra. A tanúságtételek köré írt színházi darabok és Ferenc pápa elgondolkodtató beszéde után elnémult a tömeg. Ez volt talán a legszebb pillanat: több mint egy millió fiatal csendben, égő gyertyával a kezében imádkozik. Megható, érzelmekkel teli pillanatokat élhettünk át.

A világ különböző részeiből, eltérő földrészekről, országokból, kultúrákból jöttünk ide, más nyelveket beszéltünk. De mégis egy családdá váltunk, testvérekké lettünk és egy nyelvet beszéltünk az imádság közben. Az imádság egy fedél alá hozta a különböző nemzeteket. Nem volt ember és ember között különbség, nem kellett félnünk attól, hogy nemzetiségünk, vallásunk miatt megbélyegeznek minket. Egyek voltunk Jézusban.

Mindazonáltal a másfél hét olyan élményekkel gazdagított, amelyet csak kívánni tudok mindenkinek, hogy legyen alkalma átélni az életben.

 

Pongrácz Benedek