Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ausztriai élmények

utazás ausztriábaAugusztus 13-án több mint ötvenen keltek útra Burgenlandba: Szentgotthárd, Csörötnek, Rábagyarmat hívei, akik örömmel vettek részt a Lorettoban tartott szép szentmisén, melyet Kovács József szentgotthárdi káplán mutatott be. A templom megtelt magyarokkal, mert időközben a kapuvári hívek is csatlakoztak hozzájuk.

utazás ausztriábaA délelőtt folyamán Kismartonban megtekintettük az Esterházy-kastélyt. A sok szép látnivaló közül kiemelkedő volt a hangversenyterem, melyben stílszerűen Haydn-muzsikát hallhattunk.

A hegyi kálváriát rejtő templomra kevés időnk maradt, ugyanis Szentmargitbányán / St. Margarethen/ a Passiójáték már négy órakor kezdődött.

Ez a csodálatos környezetben bemutatott Jézus-történet csak ötévenként kerül előadásra, ezért mindannyiunk örömére szolgált, hogy a Julianus Tours ezt az utat ajánlotta fel nekünk. Az egész nap borús idő után szikrázó napsütésben kezdődött a három órás előadás. Több ezer nézőt köszöntöttek bevezetőként, külön kiemelve a magyarokat. Magyar nyelvű ismertetőt is kaptunk az egyes jelenetek értelmezéséhez.

utazás ausztriábaAz emelkedő széksorokból nagyszerűen látható volt a „színpadként” szolgáló kőfejtő.

Majdnem ötszáz szereplő csodálatos korhű öltözetben, egyszerűen, de méltósággal adta elő Jézus életének jeleneteit. Az apostolok kiválasztása, a házasságtörő asszony, a béna meggyógyítása, a kenyérszaporítás, az utolsó vacsora, és még számtalan jelenet elevenedett meg előttünk az Újszövetségből.

A szent három nap eseményei, majd a feltámadás, és a befejező hitvallás Michael Haydn csodálatos szerzeményének eléneklésével könnyekig meghatották a sok-sok jelenlévőt. Nem mondható közönségnek az itt megjelent embertömeg, hiszen valósággal átéltük a történéseket, s így tanúi voltunk Jézus Krisztus életének és feltámadásának.

utazás ausztriábaKívánom, hogy öt év múlva sok magyar hívő legyen részese ennek a csodálatos élménynek.

 

Szöveg és fotó Variné Trifusz Mária