Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Sárvári diákok a szőcei kézműves táborban

sárvári diákok szőcénKözel másfél évtizede hagyomány már, hogy a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola alsós diákjai Szőcén, a Csicsóka tanyán táboroznak. A tábort Korbacsics Tibor, a körmendi Béri Balog Ádám Táncegyüttes művészeti vezetője és felesége, Erika vezeti.

sárvári diákok szőcénAz idei vakációt 48 kisdiák- második-harmadik-negyedik évfolyamosok- kezdte ebben a csodálatos környezetben elhelyezkedő gyöngyszemben. A táborban a szombathelyi Reményik iskola 32 fős tánccsoportja is táborozott. A tanulók barátokat szereztek, közös sportjátékokban vettek részt.

A gyermekek, akik kísérő pedagógusaik, Kálmán Gáborné, Móger-Zsigmond Anita, Takács Barnabásné, Márkus Sándorné tanítók, és Horváth Éva pedagógiai asszisztens felügyelete mellett négy vidám, programokban bővelkedő napot tölthettek el. Végigkóstolták a népi ételeket: a langallót, a bundás kenyeret és a kürtös kalácsot.

Az első nap folyamán a tábor elfoglalása és az elhelyezkedés után agyagoztak a gyermekek András bácsi keramikussal, szőttek Ili nénivel, és gyöngyökből karkötőket készítettek Csilla nénivel.

sárvári diákok szőcénVacsora előtt a nemrég nyílott Őrségi Nemzeti Park Lápok Háza épületébe látogattak, ahol kipróbálhatták az interaktív feladatokat, és megismerkedhettek az Őrség élővilágával. Örömmel olvasták Tallós Pál nevét a természettudósok között. Ezt a hétfői napot pizsamás buli és divatbemutató zárta.

Második nap délelőtt bőröztek Edit nénivel, hímeztek Enikő nénivel, batikoltak Lina nénivel. A szorgalmas kezek alól szebbnél szebb telefontartók, babák, batikolt pólók, terítők kerültek ki. Délután diómécseseket, illatüvegeket és rongybabákat készítettek. Még ugyanezen a napon ebéd után a Vadása-tóra indultak fürödni. Hatalmas vízi csatákat vívtak egymással, és kagylógyűjtésbe fogtak. Ez a nap pizsamás tábortűzzel, kürtös kalács sodrásával, sütésével, és csillaghullással zárult. Hiába volt még csak július, rengeteg „csillag”hullott az égből, melyet sötétben elemlámpával kellett megkeresni jutalomcukorkáért.

sárvári diákok szőcénSzerdán délelőtt textilmotívumokból terítőket készítettek, macikat varrtak Diómécseseket öntöttek viaszból. Délután gyalogtúrával ellátogattak a falu román kori templomába, és végigjárták a IV. Béla király útját. Majd betértek a „KERÁ”-ba egy kis jégkrémet nyalogatni. Ekkor töltötték ki a falu kultúrházában a történelmi totót, valamit bemutatták a Szőce-faktorra benevezett produkciókat. Itt került sor a tábor értékelésére is.

Este ismét tábortüzet gyújtottak, és táncházat tartottak a másik iskola csoportjával. Élő zenekar kíséretében ropták a táncot fiúk, lányok, nevelők. A tábor végén folyik a Szőce-patak.  A tábor utolsó estéjén a vízre eresztették kis diócsónakjaikat, és mezei virágcsokorral elbúcsúztak a tábortól.

Ennyi gazdag élménnyel tarkított tábor után nem volt meglepő, hogy a buszon mindenkinek az volt a véleménye:

Ide jövőre is újra el kell jönni!

 Szöveg és fotó: Márkus Séndorné