Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Veni Sancte és diplomaosztó Szombathelyen

Veni Sancte és diplomaosztóVeni Sancte és diplomaosztó ünnepség volt a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában szeptember 10-én, szombaton.

Veni Sancte és diplomaosztóSzeptember 10-én, szombaton a hittanárképző főiskola szombathelyi központjában is megkezdődött a tanév. Dr. Németh Norbert, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának szakigazgatója regisztrációs és tanulmányi tájékoztatót tartott az intézmény összes hallgatójának. A tájékoztatóban többek között elhangzott, hogy „a főiskola további szak-kínálatbővítéssel segíti leendő hallgatóit, és több benyújtott pályázat sikerében bízva újabb, mentor- képzési programokat kíván megnyitni az érdeklő, már diplomázott hittanárok előtt”. Ugyanezen a napon sor került az első konzultációkra is, amit a Veni Sancte és Diplomaosztó ünnepség zárt le a Madonna-Kápolnában.

 

Veni Sancte és diplomaosztóA 2016/2017-es tanévben 31 újonnan felvett hallgató kezdte meg tanulmányait a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában alap- és mesterszakokon.

 

A Veni Sancte szentmisét Dr. Lukácsi Zoltán, a főiskola rektora celebrálta az oktató atyákkal. Homíliájában Rektor atya a diplomás hallgatóknak a választott hivatás kihívásairól beszélt. Ma hittanárnak lenni tanúságtételt jelent egy keresztény hitében meggyengült kontinensen. Egy hitetlen és keresztény hitét tudatosan elhagyó Európában kell jelnek lennie annak, aki hitátadásra vállalkozik – hangzott el a szentbeszédben.

 

Veni Sancte és diplomaosztóMons. Császár István, egyházmegyei kormányzó a diplomaosztó ünnepségen gratulált a frissen diplomázottaknak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában végzett a Szombathelyi Egyházmegyében szolgálatot teljesítő hitoktatóknak a döntő többsége. Vagyis kulcsfontosságú az intézmény, a benne a folyó munka, az oktatók szolgálata nemcsak a múltban és egy diplomaátadáson, hanem a jövőre nézve is az egyházmegyének fontos és megbecsült kincse a hittanárképzés.

 

Dr. Németh Norbert szakigazgató atya ünnepi beszédében feladatot adott a frissen diplomázottaknak: „nem lehet megállni, Jézus társaságába kell tartozni, társává kell válnunk, ha jól akarjuk teljesíteni a szolgálatunkat, és ha dobogós helyet akarunk a mennyben. Mi vagyunk felkiáltójel a világ számára.” Fontos a szolgálatunk, a föld sója és a világ világossága vagyunk. Só-létünkből következik, hogy mindenütt jelen kell lennünk a világban. Mindenki számára, aki csak íztelennek vagy sötétnek találja az életét, elérhető távolságban kell lennünk. Csak a „használható” hit válhat híddá, vagyis az, amely nemcsak az ész álláspontja, hanem az akarat és a szív mozdulása is, nemcsak hitvallás, hanem hitélet is – emlékeztetett a szakigazgató.

A diplomát szerzett hallgatók közül Pászner Gábor mondott hálaadó imádságot a képzés során kapott kihívásokért és ajándékokért. A TeDeum eléneklése után a diplomások agapéval kedveskedtek tanáraiknak és rokonaiknak.