Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Batthyány László gróf temetése Németújváron


Batthyány László temetéseSzeptember 15-én helyezték örök nyugalomra Boldog Batthyány-Strattmann László, a Szegények orvosa unokáját, Batthyány Lászlót Németújváron. 


Batthány László temetéseSzeptember 5-én halt meg 89 éves korában Boldog Batthyány László unokája gróf Batthyány László. Magyarszecsődön született. Szülei: Batthyány Zsigmond és a herceg leánya Batthyány Ludovika volt. A Boldog herceg halálakor László még csak 3 éves volt. Elég küzdelmes élete volt. Gyermekkorát a magyarszecsődi kastélyában töltötte. Gimnáziumi tanulmányait a pécsi jezsuita Pius Gimnáziumban kezdte, majd a pécsi ciszterci rend gimnáziumában folytatta, 1944 őszén pedig a szentgotthárdi gimnáziumba járt. A 2. világháború idején átköltözött a család Németújvárra. László 1948-ban kivándorolt nagynénjéhez Dél-Amerikába. Uruguayban nyolc évig élt, 1956-ban tért vissza Németújváron élő szüleihez. Erdőgazdálkodással foglalkozott 1994-ig, amikor nyugdíjba vonult. Olasz származású feleségétől egy lánya és két fia született. Batthyány László a rendszerváltás után Magyarszecsődön birtokot és házat vásárolt, felváltva Németújváron és Magyarszecsődön lakott. Büszke volt családja múltjára, féltve őrizte a tulajdonában levő családi relikviákat.

Mivel sokat tartózkodott Magyarszecsődön, ezért a körmendi-, a horvátnádaljai-, és a magyarszecsődi hívek is sokszor találkoztak vele a templomban. Hitét gyakorló buzgó keresztény, magyarságára büszke Batthyány családtag volt. A vasárnapi szentmiséken kívül is rendszeresen megjelent a körmendi ünnepeken, Batthyány megemlékezéseken.

Lélekemelő szép temetése volt szeptember 15-én Németújváron. A temetési szertartás a családi kastély udvarán kezdődött, majd koporsóját innen kísértük a templomba, ahol a temetési szentmise vette kezdetét. A család régi ismerője a ferences Anton atya végzete a szentmisét és vele koncelebrált Németh Zoltán körmendi-, Barta Tibor polgárdi-, és dr. Gyürki László ny. plébános. (A polgárdi plébános a Batthyány család pinkafői ágának kutatója).

Az olvasmányok és könyörgések magyar nyelven is elhangzottak. A szentmise végén elhangzott Batthyány Ödön Ave Mariája, majd a magyar himnusz is. Ezután a koporsót a templom alatt lévő családi kriptába vitték és helyezték el. Itt fejeződött be a temetési szertartás. A temetésen a németujvári és körmendi híveken kívül jelen voltak a máltai lovagrend tagjai.

A halotti emlékképen a családi Batthyány Madonna látható, amelyen Mária köpenye alatt vannak a család tagjai és látható a pelikános címer is, a „Boldogasszony Anyánk” ének szövege és az elhunyt portréja.

Szöveg: Dr. Gyürki László, pápai prelátus, ny. plébános