Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Domonkos ünnep Kőszegen


Szent Domonkos Rend jubileumaA Domonkos Rend megalakulásának 800 éves évfordulójára  emlékeztek október 6-7-én Kőszegen.


fra-angelico-052A 13. század első évtizedei rendkívül mozgalmasak voltak egyházunkban. Krisztus evangéliumának megélése előbb Assisi Szent Ferencet, majd Guzman Szent Domonkost vezette arra, hogy új rendeket alapítsanak.

A Domonkos Rend kezdete és megalakulása egy spanyol igehirdető csoportnak a XIII. század elején folytatott dél-franciaországi evangelizáló prédikáló tevékenységéhez kapcsolódik. Ennek és más hasonló missziós akcióknak a nyomorúságos eredménye vezette rá Szent Domonkost annak a felismerésére, hogy másképpen kell hirdetni Isten igéjét. Így jelentek meg az első vándorló igehirdetők (koldus-apostolok), akik életükkel és igehirdetésükkel akartak tanúskodni Krisztusról. Az evangélium hirdetésének ezt a nem szokványos módját hagyta jóvá III. Honóriusz pápa, aki 1216 december 22.-én kelt Religiosam vitam bullájával hivatalosan megerősítette a Domonkos Rend megalakulását.Ezt ünnepli idén a rend.

Szent Domonkos Rend jubileumaA Kőszegen élő Domonkos Rendi nővérek is ünnepelnek. Számos programot szerveztek már az idei évben a jubileum kapcsán, de ezek közül is kiemelkedik az október 6-7-i ünnepség. Az Árpád-házi Szent Margit Iskolában nyílt tárlat az évforduló alkalmából október 6-án. A vándorkiállítás bemutatja a rend indulását, végigvezeti az érdeklődőt a szerzetesek magyarországi történetén.  A nap koncerttel zárult. Október 7-én délelőtt Császár István egyházmegyei kormányzó mutatott be szentmisét a Jézus Szíve-templomban. Arra kérte a nővéreket: ahogy Szent Domonkos megmutatta a világnak a rózsafüzért, tanítsák meg ezt az imádságot a rájuk bízott diákoknak.

Az ünnepi program a rajz-, fotó-, és irodalmi pályázat eredményhirdetésével folytatódott. Délután Szent Domonkos életéről szóló színdarabot mutattak be az iskolában. Érdekes kerekasztal-beszélgetés zárta a rendezvényt.