Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Beszámoló az Egyetemi Lelkészség: A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel rendezett nyitott előadásáról

Egyetemi Lelkészség előadásaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hatodik éve rendezi meg a nyitott előadássorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Az október 10-én egy nagyon aktuális és a jövőért aggódó embert megszólító témával indult el az őszi sorozat A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel.

Egyetemi Lelkészség előadásaAz előadás bevezetőjében Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész bemutatta a meghívott előadókat, Dr. Baritz Sarolta Laura domonkos nővért, közgazdászt és Dabóczi Gergely közgazdászt. Norbert atya adta meg az elhangzó gondolatok értelmezési keretét, miképpen lehet a teológia és a közgazdaságtan egymással kapcsolatban. Ennek a garanciája a két előadó személye volt, akik egyszerre alapos ismerői a közgazdaságtan főáramának (és annak komoly kritikusai is mégpedig úgy, hogy alternatívát is kínálnak), másrészt teológia művelői is.

Egyetemi Lelkészség előadásaDr. Baritz Sarolta Laura domonkos nővér a „Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban” (KETEG) képzés megalapítója és felelőse előadásában a profitközpontú közgazdaságtan alternatíváját, az emberközpontú közgazdaságtant vázolta fel. „Azt valljuk, hogy a gazdaság az embereken alapszik, ahol a profit nem cél, hanem eszköz”- emelte ki Laura nővér. Ebben az emberre figyelő gazdaságban az ember az első a struktúrához képest, ahol az a cél, hogy a közösségnek, a másik embernek, a Földnek jobb legyen.

Egyetemi Lelkészség előadásaMíg a közgazdaságtan főárama önző módon arra épít, hogy minden áron a haszon növekedjen, ahol mindennek érdekében a másik ember csak eszköz, addig az erényetikai gondolkodásmód célja nem a pénz felhalmozása, hanem a közösség, a másik ember segítse – hangsúlyozta Dabóczi Gergely, aki a gyakorlati megvalósításról is szólt, a közösségi gazdálkodásról, az etikus vállalatokról, vállalkozásokról és bankokról.

Rajtunk múlik, hogy a gazdaság szolgál-e vagy öl!” – zárta a gondolatait a két keresztény közgazdász.

A következő előadás november 21-én, hétfőn este 18.00 órakor lesz ugyancsak a Savaria Egyetemi Központban „C” épületének nagy előadótermében (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) A közjó kinek jó? – Közjó vagy egyéni boldogulás címmel. Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

Az előadás a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat rendezvényeként került megszervezésre.