Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kiállítás megnyitó a Mindszenty Emlékházban - videóval - A Csehimindszenti Plébánia hírei

Kiállításmegnyitó Csehiindszenten2016. október 29-e jelentős nap volt Csehimindszent éltében, hiszen a Mindszenty Emlékházban megnyílt a IV. kiállítás a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében. 

Kiállításmegnyitó CsehiindszentenMindszenty József bíboros, hercegprímás szülői háza 2013-ban újult meg és abban az évben szeptember 29-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, majd szintén a 2013. esztendőben, december 12-én került átadásra a Terror Háza Múzeum állandó kiállítása Mindszenty, a magyarok lelkiismerete címmel. 2015. március 29-én, Mindszenty bíboros 123. születésnapján lett átadva a felújított istálló, amelyben egy újabb kiállítás lett berendezve.

A mostani kiállítási anyag jelentős részét a Magyarországi Mindszenty Alapítvány adta letétbe az Emlékháznak. Az új kiállítási részben megtekinthető többek között szentéletű Hercegprímásunk rózsafüzére, tolla, ceruzája, névjegykártyái, egy rend civil öltözéke, zsebkendői, kabátja és a neki ajándékozott szebbnél szebb szobrok valamint az a magyar zászló, amivel le volt takarva Mindszenty bíboros koporsója az újratemetésénél az esztergomi bazilikában 1991-ben.

        Kiállításmegnyitó Csehiindszenten A kiállítás megnyitó elején Fukszberger Imre csehimindszenti polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd pedig Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondta el ünnepi beszédét és nyitotta meg az érdeklődők előtt a színvonalas kiállítást.

         Csehimindszenten igyekeznek minden jelentős eseményt 29-ére szervezni, hogy ezzel is tisztelegjenek a falu híres szülötte előtt, aki 1892. március 29-én látta meg a napvilágot a hegyháti kis faluban. 2012 júliusa óta pedig minden hónap 29-én Mindszenty bíboros mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért imádkoznak engesztelő imaest keretében a helyiek és a településre érkező zarándokok. Így volt ez 2016. október 29-én is, hiszen a kiállítás megnyitó után a Hercegprímás keresztelési templomában mutatott be engesztelő szentmisét Mikolás Attila salomvári plébános, akivel koncelebrált a helyi plébános, Déri Péter esperes is.

         Kiállításmegnyitó CsehiindszentenPéter atya prédikációjában arról beszélt, hogy az idei Szent Márton jubileumi évben, amikor követendő példaképként állítjuk egyházmegyénk védőszentjét, akkor be kell látnunk, hogy a XX. században Mindszenty József bíboros, hercegprímás volt Szent Márton püspök egyik legbuzgóbb követője a béke munkálásában, az igazság és igazságosság melletti bátor kiállásban valamint a szegények és nélkülözők felkarolásában.

Szöveg:Papp Balázs-Fotó: Déri Zsófia 

https://www.youtube.com/embed/7rPL-gEb-iY