Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton estéje - vesperás és lampionos felvonulás Szombathelyen - videóval


Szent Márton vesperásSzent Mártonra, Szombathely szülöttére, Tours városának püspökére, az Egyház első nem vértanú szentjére emlékezett ma egyházunk és a Szombathelyi Egyházmegye is. A vasi megyeszékhelyen vesperást tartottak a Székesegyházban, majd a Fő téren át a Szent Márton-szoborig több ezren vonultak égő lámpásokkal a kezükben. Videóval!


Szent Márton vesperásHosszú évek óta hagyomány Szombathelyen, hogy Szent Márton ünnepének előestéjén az esti dicséretet a Székesegyházban mondják el a hívek és a papság közösen. Idén éppen november 11-ére, Szent Márton temetésének napjára, liturgikus emléknapjára esett. Dr. Seregély István, nyugalmazott egri érsek vezette az imádságot, amelyen látható volt Szent Mártonnak, a székesegyházi hermában őrzött ereklyéje is.

Szent Márton vesperásRövid szentbeszédében Seregély István kiemelte: Mártont 1700 év óta vértanúkat megillető tisztelet, megbecsülés és szeretet veszi körül. A keresztények kezdettől fogva számon tartották azokat a testvéreiket, akik az életüknél jobban szerették Krisztust és érte odaadták életüket.  Ők voltak a példaképek, akik életükkel igazolták Krisztus szavait: senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért. Márton is ilyen példakép volt, aki elfogadta Krisztust mint az emberi élet egyetlen értelmét és útmutatóját.

Szent Márton vesperásA vesperás után pedig következett a sokak által várt lampionos felvonulás. Több ezer felnőtt és gyerek, idős és fiatal, egyházi és világi vezető várta, hogy égő mécsesekkel, lámpásokkal a kezükben tegyenek tanúságot Szent Márton mellett.

A Szent Márton-templomnál Császár István egyházmegyei kormányzó mondott beszédet. Nem lehet nem észrevenni, milyen találó az egybe esés az Irgalmasság Szentéve és annak a szentnek az emlékéve között, akiben a maga korában leginkább megjelent Krisztus irgalmas arca. Szent Márton élettörténete elmeséli, hogyan ismerte meg Krisztust a didergő koldusban. hogyan tért meg és változott meg egész élete: már nem világi hatalmakat szolgálva hanem az Istent. A találkozás által Isten képessé tette Mártont az életre, a szeretetre. Napjainkban is fontos, hogy emlékezetünkbe idézzük: a keresztény életben egységbe olvad az imádság, a közösségi élet, az evangélium hirdetése, a szegényekre és szenvedőkre való figyelem. A kormányzó meghirdette a Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! elnevezésű jótékonysági akciót. Egészen karácsonyig a templomokban kihelyezett kosarakba rakott tartós élelmiszer adományokat összegyűjtik és karácsonyra eljuttatják a szegény családokhoz.

Szent Márton vesperásDr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere beszédében utalt rá: sokat gazdagodott a város az elmúlt évben. Szent Márton lelkiségét, szellemiségét ismerhették meg az elmúlt hónapokba. Ezt kell a jövőben is továbbvinni.Ez kell, hogy Szombathely jellegzetessége legyen.

Az ünnepség a szent szobrának koszorúzásával zárult. Ezt pedig követte a templom fényfestése, amelyen Szent Márton életének egyes epizódjai elevenedtek meg. Egészen december 4-ig, naponta háromszor vetítik majd az izgalmas és látványos bemutatót.

Videós beszámoló:

https://www.youtube.com/embed/fZspDhFvBP4