Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Centenáriumi Emlékév zárása a Salomvári Plébánián - A Salomvári Plébánia hírei


Centenáriumi évforduló2016. októberének második vasárnapján tartottuk negyedik hálaadó és megemlékező napunkat Süle Ferenc atya születési centenáriumának tiszteletére. 


Centenáriumi évfordulóAz ünnepi szentmisét Mikolás Attila atya, salomvári plébános mutatta be. A szentbeszédben Attila atya - kapcsolódva a tíz leprás történetéhez - a testi és lelki betegségekről szólt. Ha betegek vagyunk, akkor orvoshoz fordulunk, utasításait betartva igyekezünk meggyógyulni. Lelki betegségeinkkel is kell, hogy orvoshoz forduljunk, és ez az orvos maga Jézus. A szentgyónás és betegek kenete segít ilyenkor rajtunk. A gyógyulás után ne felejtsünk el köszönetet mondani környezetünknek, az orvosnak és hálát adni Istennek.

A mai nap is a hála és köszönet napja. Hálát adunk Istennek egykori plébánosunkért, és kérjük az ő égi közbenjárását új papi és szerzetesi hivatásokért. A szentmise után közösen imádkoztunk a temetőben, és elhelyeztük a megemlékezés virágait a sírnál.

A helyi művelődési házban összegyűlve jó hangulatú és igazi közösségi agapén vettünk részt. Itt – Gyalog János munkája által – meghallgattuk Süle atya egy esküvői szentbeszédét. Majd egy TV felvételt néztünk meg, és láthattuk az atya aranymiséjét.
A beszélgetésekben előkerültek a személyes emlékek, történetek is. Az összejövetel végén  az atya rokonsága részéről unokahúga mondott köszönetet a meghívásért és a megemlékezésért. Kérte e jelenlévőket, hogy ne csak ők emlékezzenek, hanem ezt adják tovább az utánuk jövő nemzedéknek is.

Hadd tudják ők is, hogy a nehéz történelmi időkben volt Salomváron egy nagy tudású, szerény, a rábízottakért és Istenért minden körülmények között helytálló plébános atya:

                                             „Süle Ferenc
                                              1916 – 1997.
                                   1957. nov. 10. – 1997. szept.29.
                                              plébánosunk.
                                    Születésének 100.évfordulóján
                                     hálát adunk neked, Istenünk,
                                          hogy 40 évig őbenne
                                             köztünk voltál.”
                                         / Az emléktábla felirata/

Kép: Simonics Péter- Szöveg: Hegedűs Ferenc