Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szurdok mélyén, hegyek tetején a Premontreiek

Premontrei kirándulás AusztriábanA szombathelyi Premontrei Gimnáziumban hagyomány, hogy közös kiránduláson vesznek részt diákok és pedagógusok. Az első út Ausztriába vezetett. 

Premontrei kirándulás AusztriábanA tanév első közös túrázása nagy sikert aratott diákjaink körében. A természetjárás után többen megkerestek, hogy lenne kedvük további szép helyek meghódításához. Az igények között felmerültek nehezebben teljesíthető területek is. Ennek megfelelően hétvégéken és az őszi szünetben két túraútvonalat jártunk be a szomszédos Ausztriában. Egyik a Mixnitz mellett található Medve-szurdok, illetve a völgy fölé magasodó Hochlantsch meghódítása, a másik útvonal a Prein melletti hágóból induló, és a Rax csúcsára, a Heukuppére vezető expedíció.

 

Premontrei kirándulás AusztriábanA természetben ilyenkor megfigyelhető varázslatos őszi színkavalkád és a kiszámíthatatlan időjárás ötvözte útjainkat. Sokszor mentünk a felhők fölé, néha havazott, de közben a nap sugarai is melegítettek bennünk a hegy tetején. Diákjaink a nehezebb szakaszokon egymást bíztatva, néha meg-megállva, a fáradtabb társaik felszerelését cipelve lendültek át a kritikus pontokon. Pedagógusként jó látni, hogy tanulóink szabadidejükben, osztálytársaik körében több időt töltenek együtt. A szervezett túrázások a mozgás öröme mellett, egyértelműen a közösség építését, formálását is szolgálta. Az egyik túracsoport két éve végzett osztályból szerveződött, bizonyítva ezzel, milyen erős barátságok alakultak az iskola falai között.

A kirándulásokon résztvevő diákok felejthetetlen élményekkel gazdagodva, kicsit fáradtan tértek haza. Az őszi természetjárás ezzel végét ért, folytatás tavasszal lesz.

Szöveg és képek: Farkas Attila, tanár