Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Engesztelés Szombathely - Szentkirályon a Fatimai Szűzanya jelenésének napján

Fatimai estNovember 13-án újra együtt imádkoztak a szombathely-szentkirályi hívek a Szűzanya fatimai megjelenésének ünnepén. 

Fatimai estSzent Márton jubileumi év lezárása után, különös módón készültünk a fatimai megemlékezésre. Ezen az estén rózsafüzér imádkozással elmélkedtünk Jézus Krisztus életútjáról, majd szentségimádással készültünk a fel a szentmisén való részvételre. Ebben a hónapban is sokan hallották meg a Szűzanya hívását és eljöttek a szentkirályi templomba, hogy a helyi közösséggel együtt imádkozhassanak a gyönyörűen feldíszített fatimai Szűzanya szobor előtt.

Ennek az estének a vendége - tulajdonképpen nem is vendég- aszentkirályi városrészen született és jelenleg a Szombathely, Kámon városrészen szolgáló Molnár Szabolcs atya volt. Szabolcs atya szentbeszédében elsősorban az evangélium tartalmának a magyarázatára koncentrált, azon belül is a lisszaboni földrengésre és a az elmúlt havi olaszországi földrengésre.

250 éve felbecsülhetetlen emberi és anyagi áldozattal járó földrengés és tengerrengés sújtotta az akkor 275 ezer lakóval Európa negyedik legnagyobb városának számító Lisszabont. A szemtanúk írásai megjelentek az újságokban is. A kortársak kezdetben úgy gondolták, hogy a nagy földrengés Isten büntetése volt a bűnös város számára. Filozófusok és vallási vezetők vitatkoztak, hogy a földrengés során vajon a természet pusztító ereje, vagy Isten akarata mutatkozott meg? Az isteni büntetést szónoklók újabb csapásokról beszéltek. Voltaire egy versében például elismerte a gonosz jelenlétét, s az embert gyengének és boldogtalan sorsra ítéltnek nevezte.

Goethe, aki a földrengés idején hat éves volt, hatvan évvel később így emlékszik vissza Költészet és valóság című önéletrajzi kötetében: "Egy rendkívüli világesemény következtében első ízben rendült meg mélyen az ifjú lelki nyugalma".

Pombal márki a papok számára megtiltotta, hogy szentbeszédekben szónokoljanak a világvége közeledtéről. És szinte ugyanez a szituáció játszódott le napjainkban akkor, amikor az olaszországi földrengés után - amikor csak a Szent Benedek szobor maradt meg épségben – a helyi Mária Rádióban letiltottak egy műsort, amely arról értekezett, hogy a földrengés Isten büntetése.

E két konkrét eset kapcsán, valamint a média által ránk zúdított –akár reklámokból is – az a képzett alakulhat ki az emberekben, hogy állandóan félniük kell valamitől. Pedig Jézus élete folyamán sokszor kinyilatkoztatta, hogy Ő velünk van az örökkévalóságban is. Ezért az embernek nincs oka a félelemre, mint ahogy Olaszországban is az emberek körülállták a csodával határos módon épségben maradt Szent Benedek szobrot és imádkozták a rózsafüzért, mert tudták, hogy ezáltal megnyugvást találnak. Ezekkel gondolatokkal fejezte be tanítását Szabolcs atya.

Fatimai estA szentmise után körmenetben énekelve tettünk bizonyságot hitünkről, majd imádkoztunk mindazokért, akik legjobban rászorulnak mások imáira, de különösen azokért, akik betegségük miatt nem tudnak részt venni a fatimai engeszteléseken.

Szöveg és képek: Geosits Péter