Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Márton-nap a Szent Imre Általános Iskolában

Szent Márton nap JánosházánAz őszi félév egyik rendhagyó, várva várt napja volt november 11-e a jánosházi iskolában. 


 

Sokan, sokféleképpen készültek erre a jeles napra, gyerekek és felnőttek egyaránt. Reggel szentmisére gyűltünk össze, hogy együtt, közös imádkozással ünnepeljük Egyházmegyénk védőszentjét. Bodorkós Imre plébános úr szentbeszédében felhívta figyelmünket a szellem, a test és a lélek ápolásának fontosságára, majd Márton életéből vett példákkal tanította a gyerekeket.

Az iskola színjátszó szakkörösei léptek ezután színpadra, akik egy-egy jelenetet mutattak be Szent Márton életéből. A vetített képek és az énekkarosok még szebbé varázsolták az előadást. Ez idő alatt az iskola másik épületében szorgos anyukák készítették elő az általuk sütött-főzött finomságokat, s várták szeretettel a gyerekeket. A megterített asztalokon egészséges ételek, gyümölcsök, zöldségfélék, többféle méz várta a kóstolókat. Természetesen nem hiányozhatott a sült libacomb sem!

Mivel a november az egészségnevelés hónapja is, a délelőtt hátralévő részében a felsősöknek Némethné Balázs Margit védőnő és Kisfalusi Beatrix kozmetikus tartott előadást az egészség védelméről, a bőr- és hajápolásról, higiéniáról. Káldy Jenő a méhészkedés szépségeibe avatta be a diákokat, kiemelve a méz jótékony hatását az egészség megőrzésében. A kisebbek kézműves foglalkozásokon vettek részt, majd megtekintették a Szent Márton életéről szóló filmet. A délután a testmozgásról szólt, a kézilabdáé és a focié volt a főszerep  a tornateremben és a sportpályán.

Ezen a napon került sor az iskola által meghirdetett, Márton-naphoz kötődő rajz-, képzőművészeti- és íráspályázat eredményhirdetésére és a jutalmak kiosztására. A szép alkotásokból készült kiállítás az iskola folyosóját díszíti. 

Szöveg: Horváthné Kulcsár Gyöngyi-Képek: Bödör Zsolt