Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kórustalálkozó a Szent Márton templomban

KórustalálkozóÉvtizedes hagyomány Szombathelyen, az évente megrendezett Szent Márton kórustalálkozó, mely a Szent Márton Hét egyik záróeseménye. Idén sem maradt el a rendezvény, amelyre november 19-én került sor. 

Legtöbbször olyan kórusok találkoznak itt, amelyek kötődnek valamilyen módon Szent Mártonhoz. A Szent születése 1700. évfordulójának jubileumi éve különös jelentőséget adott ennek a rendezvénynek, melyet most is, mint mindig a Szombathelyi Szent Márton Városi Kórus szervezett, a Szent Márton Program Iroda segítségével.

Az idén három kórus vett részt a Szent Márton templom ezen eseményén.

KórustalálkozóElsőként a Donnerskirchenből (Fertőfehéregyháza) érkezett St. Martinus Chor énekelt. A Lajta-hegység védelmében fekvő kedves település feletti dombon épült, festői környezetben álló Martinskirche énekkara jött el hozzánk. A templomi kórus 1900 óta működik, amely 36 éve vette fel a Szent Márton nevet. Tradicionális ünnepi szentmisék, körmenetek, esküvők állandó szereplői. A helyi fúvósok mellett ők is az adventi, helyi ünnepségek népdalos esték és nyári koncertek állandó fellépői. Szívesen jöttek Szombathelyre, többségük még soha nem járt itt.

Tina Lackner, a fiatal, dinamikus, szlovén származású karnagyuk nagyon szép műsort állított össze a harmonikusan éneklő, népviseletben fellépő kórusának, amelyben a klasszikus és egyházi művek, valamint népdalok is szerepeltek.

KórustalálkozóA Körmendi Városi Vegyeskarral, s annak karnagyával és zongorakísérőjével, a Sabáli házaspárral a rendező szombathelyi Szent Márton Városi Kórusnak régi, baráti kapcsolata volt, amelyet erre az alkalomra felélesztett. Az 1970-ben alapított kórusnak ma 35 tagja van, Körmend egyetlen felnőtt kórusa, amely a városi rendezvényeken éppúgy részt vesz, mint a történelmi egyházak egy-egy jelentős ünnepén. Többszörös Arany minősítésű kórus. A kórustalálkozóra a zenetörténelem különböző korszakaiból válogattak, hallhattunk Weltler Jenő, Saint-Saens, Rahmanyinov szerzeményt éppúgy, mint spirituálét.

KórustalálkozóEzután következett a „hazai” Szent Márton Városi kórus, Király Katalin vezényletével. Ezévi repertoárjukból adtak ízelítőt. A keret a Boldogasszony mise 1. és 10. tétele volt. Többek között a Salve Regina, a Szent Márton himnusz, vagy egy kortárs zeneszerző Szent Márton püspök dicséretének három tétele az alkalomhoz illő előadás volt.

A kórus megemlékezett egy alapító tagjának, kedves, szeretett kórustársának, Kántor Istvánné Annuskának közelmúltban történt haláláról. Egy égő mécses és egy szál fehér rózsa jelezte a kórusban elfoglalt, hiányzó helyét. A karnagynő meghatott szavaival Haydn: Szent János miséjének Kyrie tételét ajánlotta fel emlékére.

További tradíció a jubiláló kórustagok jutalmazása. Az idén négy kórustag érdemelte ki az emlékérmet, hosszú, szorgalmas, színvonalas munkájával.

Minden kórustalálkozónak hagyományos része az összkórus éneklés.

A három énekkar együtt énekelte a kiválasztott dalokat.

A program utáni agapén Schauermann János atya üdvözölte a résztvevő kórusokat, a Szent Márton templomról szólt néhány szót majd figyelmükbe ajánlotta a templom fényfestését Szent Márton életéről, amely méltó befejezése volt a rendezvénynek.

Szöveg: Lajos Ferencné dr., elnök, Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete-Fotó: Molnár Péter