Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tegyük érzékennyé az embereket a szeretetre - Karitász ünnep Szombathelyen - videóval

Karitász ünnepSzent Erzsébet-napi ünnepségét tartotta a Karitász november 26-án Szombathelyen. Ez egyben év végi hálaadó találkozás is volt, amikor elismeréseket adtak át a szervezet munkáját segítő magánszemélyeknek, vállalkozásoknak is. Dr. Veres András győri megyéspüspök szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségben végzett  segítés mindig sokkal hatékonyabb és eredményesebb tud lenni. Homíliáját cikkünk végén megtekinthetik. 

Karitász ünnepMinden évben Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közel összegyűlik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nagy családja, hogy együtt ünnepeljenek és kicsit visszatekintsenek a mögöttük hagyott évre, netán évekre. A szombathelyi Szőllősi-templom adott otthont az idei ünnepségnek. Az egyházmegye minden részéből eljöttek a karitász önkéntesei.

Karitász ünnepA világ ma is csodálattal tekint y Katolikus Karitász védőszentjének az életére. Erzsébet mindössze 24 évet élt, és ez elégnek bizonyult számára, hogy halála után négy évvel az Egyház hivatalosan is elismerje életszentségét és példaként állítsa minden krisztuskövető elé a világban. Felfedezte környezetében a rászorulókat és segített rajtuk, annak ellenére, hogy ezt nem nézte mindenki jó szemmel. Az ő szellemében végzik áldozatos munkájukat a szervezet munkatársai mindennap és segítenek ott ahol szükség van rá.

Karitász ünnepDr. Veres András, győri megyéspüspök szentbeszédében kiemelte: a mai embert az evilági gondok túlzottan is lekötik. Figyelmét nem tudja feladataira koncentrálni. Csak az evangélium lehet az az erő, ami a szíveket, lelkeket Istenhez emeli. A szeretet tudja az embert igazán szabaddá, szárnyalóvá tenni és megtanítja odafigyelni a másikra. Hozzátette: a segítést fontos közösségben tenni, mert ettől hatékonyabb lesz. Ez viszont azt is jelenti, hogy a Karitász munkatársaknak is feladta állandóan növelni a tagság létszámát, új embereket is meghívni a segítő szolgálatra. Így mások is megtapasztalják: amikor segítenek valakin, azzal maguk is gazdagodnak.

Karitász ünnepIdén sem maradt el az elismerések átadása. Az elmúlt években, évtizedekben végzett áldozatos munkájukért vehettek át elismerést Veres Andrástól és Császár István egyházmegyei kormányzótól a karitász önkéntesei. Emellett négy cégnek, vállalkozónak is megköszönték önzetlen segítségüket. 

Fotó: Hegyi Sándor

 

Dr. Veres András szentbeszéde:

https://www.youtube.com/embed/fqABYitxubE