Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Árpád-házi férfi szentek - Megemlékező műsor a Szent László Katolikus Iskolában


Férfi szentekNovemberben névünnepe apropóján gyakran felidézzük Imre herceg alakját, aki ugyan nem érhette  meg királlyá koronázását, élete példájával azonban azóta is neveli a fiatal fiúkat hazánkban. November 23-án tartották a Szent László Katolikus Általános Iskola 3.b osztályosai megemlékező műsorukat az Árpád-házi férfi szentekről: István királyról, Imre hercegről és László királyról.


Férfi szentekA gyerekek bemutatták a történelmi kort, amelyben ezek a hősök éltek és örök érvényű tetteikkel azóta is iránymutatóak számunkra. Versekkel, dalokkal, jelmezekbe öltözve rövid jelenetekkel próbálták megjeleníteni  a szentek alakját az iskola tanulóközössége előtt. Felidézték István király életútját a koronázásától kezdve, a pogányokkal vívott harcain keresztül, illetve a családjával való szeretetteli viszonyát bemutatva egészen a végső, felülmúlhatatlan tettéig: az ország felajánlásáig.

Férfi szentekLáthatták a nézők Imre szelíd, szűzies alakját, akiből ha a végzetes baleset nem következett volna be, apja méltó utódja vált volna. Végezetül pedig felbukkant a szigorú, keménykezű László  is, aki kiemelten fontos volt a műsorban, lévén az iskola névadója is.

Reméljük, hogy a megemlékezés méltó volt a nagy elődökhöz és talán mind a művet bemutató gyerekek, mind a nézők megéreztek valamit az ő személyes és államférfiúi példájukból, és a saját életükben tudják majd követendő példának tekinteni.

Szöveg és fotó: Márkus Sándorné