Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Te értékes vagy számomra!” - Adventi lelkinapot tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium Bécsben, a Pázmáneumban

szakkollégisták bécsbenLassan hagyománnyá válik a szakkollégiumunkban, hogy az adventi lelkinapot egy külső helyszínen töltjük el. Idén december 3-án, Advent második vasárnapján Bécsbe utaztunk a híres Pázmáneumba.


szakkollégisták bécsbenA Pázmáneumot névadója Pázmány Péter bíboros papnevelő intézetnek alapította 1623-ban. Nekünk, magyaroknak különösen fontos történelmi töltetet ad az is, hogy az intézmény falai között töltötte száműzetését 1971 és 1975 között Mindszenty József bíboros.

Ragyogó napsütésben és csípős hidegben érkeztünk meg Bécsbe.

A lelkinap vezetője és vendéglátónk Varga János atya, a Pázmáneum rektora volt. Gondolatébresztő előadásaiban a címben megfogalmazott idézetet elemezte: „Te értékes vagy számomra!”. A létezésünk és önmagunk meghatározásában a teljességre kell törekednünk. Az ember alapvetően hiány lény, hiszen ismerjük gyengeségeinket, hiányosságainkat. Ezeket felismerve vágy lényekké alakulunk, hiszen vágyakozunk a tökéletesség, az isteni kegyelem felé. Az Adventben egy lehetőséget kapunk arra, hogy tisztába tegyük alapvető elvárásainkat magunkkal szemben és Isten elé tárva gyengeségeinket bizakodhatunk a kegyelemben.

szakkollégisták bécsbenAz előadások között nagyobb sétákat tehettünk az adventi Bécsben. Egykori szakkollégistánk, Hafner Kitti, aki most egyetemista Bécsben csatlakozott hozzánk és átvette az idegenvezetői irányítást.

Este felé ünnepi szentmisével zártuk a napot a Pázmáneum kápolnájában. A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök tartotta, koncelebrálva Varga János rektor atyával és Németh Norbert szakkollégiumi igazgató atyával. A szentmise gitáros zenei szolgálatát szakkollégistáink biztosították. Az ünnepi szentmisére a bécsi magyarok is eljöttek így töltve meg a Pázmáneum kápolnáját. A kápolna bejárati táblája egy szentírási idézettel várta a betérőket: „A Mester van itt, és téged hív!”

Este, hazaindulás előtt még lehetőségünk volt a bécsi Rathaus előtti adventi vásárban egy pohár forralt bort is elfogyasztani.

A programot az EGYH-KCP-16-0184 pályázat támogatta.