Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Menekülteken segít a Körmendi Plébánia

Menekülteken segít a Körmendi PlébániaSajtótájékoztatón számolt be Németh Zoltán körmendi plébános arról, hogy néhány napja közvetlenül is segítenek a városban tartózkodó menekülteken. A tájékoztató teljes anyaga megtekinthető itt 

Amióta Körmenden menekültek befogadására és átmeneti tartózkodására alkalmas tábort alakítottak ki a karitatív szervezetek és a Körmendi Plébánia mindent megtett, hogy segítsen az ideérkezők emberi ellátásában, gondozásában. 

Németh Zoltán atya és Sári Gabriella szociláis testvér Néhány napja újra kézzelfogható segítségre volt szükség. Zoltán atya egy levelet kapott az egyházmegye kormányzójától, amelyet egy afrikai menekült írt és amelyben segítséget kért. A körmendi táborban tapasztalt nehéz körülményekről írt a levélben, főként arról, hogy fáznak és ez számukra elviselhetetlen. Zoltán atya találkozott a menekültek egy csoportjával egy körmendi bevásárlóközpontban és nem volt kérdés számára, hogy segít. A plébánia közösségi házát ajánlotta fel. A kétszintes épület földszintjén közösségi terem, wc-k, konyha találhatók, az emeleten pedig aludni, pihenni lehet, vezette körbe a házban ma a sajtó képviselőit Zoltán atya. Elmondta: hívő emberként, keresztényként, Jézus szavait követte, amikor felajánlotta segítségét és merített Ferenc pápa tanításából is. A menekültek élelmezésében, ruházkodásában nem kell segítség, ezt megkapják. Nappal és aki ezt akarja, este fűtött helyet tudnak számukra biztosítani, itt tudnak ételt melegíteni, készíteni maguknak. Első nap 8-an, tegnap 5-en aludtak a plébánián. Nem szólnak bele senki munkájába és senki feladatát nem akarják el-vagy átvenni, mondta Zoltán atya. Sári Gabriella szociális testvér segíti munkáját, tartja a kapcsolatot a menekültekkel. Fontos a szolidaritás azokkal akiknek menekülniük kell. Megérdemelnek annyit, hogy emberként bánjunk velük, fogalmazott Gabriella testvér. A menekültek közül kettővel találkozhattunk is. Név nélkül egyikük a martinus.hu-nak elmondta: két éve menekült el hazájából, Irakból. Akkor még nem volt kerítés a magyar határon, így eljutott Angliában élő édesapjához, dolgozott is vele együtt, de 1 évvel előzött kiutasították őt és visszatoloncolták Magyarországra. Több menekülttábort is megjárt, két hete érkezett Körmendre. Azt mondta: a táborban nem szeret élni, de nagyon hálás a plébánia által felajánlott segítségért.  

adományok a karitsználÉs, hogy a plébánia nem csak a menekülteken segít: éppen a mai napon állították össze a plébániai karitász munkatársai a karácsonyi ajándékcsomagokat. Rászorulóknak, nagycsaládosoknak, egyedülállóknak, időseknek tartós élelmiszercsomagokat készítettek. Emellett 10 rászoruló egy helyi optikustól kapott ajándékba szemüveget, amelyet személyre szabott vizsgálat előzött meg. A karitász a Körmendi Lions Klubtól kapott 100 ezer forintot, amit szintén a szükséget szenvedők megsegítésére fordítanak, mondta Erős Klára, a helyi karitászcsoport vezetője.