Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

ADVENTUS DOMINI – AZ ÚR ELJÖVETELE KARÁCSONYVÁRÁS A PREMONTREIBEN


Karácsonyi ünnepségDecember 19-én tartotta hagyományos karácsonyi műsorát a szombathelyi Premontrei Gimnázium.


Karácsonyi ünnepségA Premontrei Gimnázium közössége csaknem egy teljes hónapig készülődött az Úr eljövetelére: az iskolai kápolna ablakain minden hajnalban átsejlett az adventi koszorún meggyújtott gyertyák hétről hétre növekvő fénye; az imádságok, amelyeket a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyái felett mondtak el a premontrei atyák, a diákság és a tanári kar minden egyes tagjáért szóltak. Az osztálytermekbe karácsonyfa került, az igazgatói iroda pedig megtelt a Cipősdoboz-akcióra érkező felajánlásokkal: a Nagyvárad melletti és az asszonyvásári rászoruló gyermekeknek gyűjtött, színes papírba csomagolt játékokkal és édességgel.

          Karácsonyi ünnepség  A szünet előtti utolsó két nap az ünnep és a szeretetteljes egymás felé fordulás jegyében telt: a december 20-i lelkinapot megelőző hétfőn, december 19-én este a Premontrei hagyományos karácsonyi műsorára került sor, amelyre a tanuló- és tanárközösség tagjai mellett a szülőket és a rokonságot is várták a rendezők.

            Az ünnepséget a díszteremben összegyűlt közönség előtt az iskola igazgatónője nyitotta meg Pál apostol szavaival, köszöntőjében hangsúlyozva azt, hogy Isten és ember, valamint ember és ember között a szeretet a legszorosabb kötelék. 

            A műsor a 10.B és a 11.D osztály diákjainak modernizált betlehemes játékával kezdődött, amelyet Makray R. László Az ünnep születése című írásának felhasználásával Horváth Ágota tanárnő rendezett. Az egymásra és az élet szépségére való odafigyelés nélkül élt mindennapjainkat bemutató kerettörténetben felcsendültek karácsonyi énekek és elhangzottak ünnepváró versek is – ez utóbbiak közül Szilágyi Domokos Karácsony című művének sorai fejezték ki talán a legjobban ennek a hétfő estének az üzenetét:

 

„ ...hisz arra született az ember,

                                                    hogy szeressen és szeressék.”         

 

                A díszterem színpadán bemutatott betlehemest követően Király Katalin tanárnő fiú kamarakórusa lépett fel: a négy premontreis diák latinul és magyarul énekelt karácsonyi dalokat.

                A gimnázium ünnepi műsorát a gradistyei horvátok produkciója zárta: a Filipovits Rajmund vezette együttes számos tagját szoros kötelék fűzi a nemzetiségi hagyományok ápolására nagy gondot fordító iskolához – akár mint hajdan itt végzett tanulót, akár mint jelenlegi premontreist.

                A karácsonyi programot a tanári szobában rendezett fogadás követte: ezúttal a Premontrei öregdiákjai vendégelték meg a tantestület tagjait. A jelenlévőket, köztük külön az alma mater bőkezű támogatóját, DDR. Németh Nándort Fazakas Zoltán Márton csornai apát köszöntötte, poharát emelve mindazokra, akik szeretettel végzett munkájukkal, illetve a szeretetből fakadó segítségnyújtás bármely más módján támogatják az iskola jelenét és jövőjét.

                Aki az Úr eljövetelére készül, a szeretet befogadására és a szeretet kifejezésére készül. Isten, önmagunk és a másik ember lényegére figyelünk ilyenkor: a teremtő szeretetre, amely felé megnyílunk, mert erőt ad, táplál, formál, talpra állítja azt, aki elesett, és egyetértést teremt azok között, akik hisznek benne. Ezekkel a gondolatokkal kíván a Premontrei Gimnázium közössége mindenkinek Istentől áldott karácsonyt és békés, boldog új esztendőt.

 

Szakály Szilvia

tanár