Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Még szenteste napján is dolgoztak - A karitász karácsonyi adományai eljutottak olyan falvakba is, ahol már bolt, kocsma sincs

Karitász szentesteKarácsony előtt nagyüzem volt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. Szenteste napján, amikor gőzerővel készültek a családok az esti szép ünnepre, a karitászosok közül sokan dolgoztak. Zárás után a Tesco áruházakból elhozott élelmiszert csomagolták, vitték házakhoz a családoknak. Most, a két ünnep között is ezt teszik. 

Karitász karácsonyAzért, hogy az idei karácsony szebb legyen, mint a tavalyi, rengeteget tettek a karitász tényleges és önkéntes munkatársai. Az egész egyházmegyében nagyon sok helyre élelmiszercsomagokat juttattak el, közösségeknek műsort szerveztek, de voltak családok, amelyek segítségként pénzt kaptak tőlük. Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója karácsony hetének hétfőjén összesített: addig 2537 család kapott 12 millió 525 ezer forint értékű ajándékot a karitásztól Vasban és Zalában.

Karitász karácsonyHol, mit? Szentgotthárdon a polgármester a saját keretéből 500 ezer forintot adott a katolikus segélyszervezetnek, ebből és más gyűjtésekből („Váltsuk meg Szent Márton köpenyét”) tudtak ajándékokat átadni, köztük 50 csomagot osztottak szét. Zalaegerszegen a dr. Kürnyek Róbert plébános vezette Szeplőtelen Szűz Mária Szíve Plébánia karitászosai 68 csomagot ajándékoztak családoknak, hatnak 30-30 ezer forintot is adományoztak. Vépen 140 család kapott ajándékot, amit a szombathelyi iQor Global Services Hungary Kft. dolgozói adományoztak a karitásznak, Csákánydoroszlóban a cigány plébániai karitász 40 családot örvendeztetett meg, Körmenden 140 csomagot osztottak szét, a szombathelyi székesegyházban 180 csomagot adtak át (ebből 100 több mint tízezer forint értékű volt), Bérbaltaváron 66, Őriszentpéteren 20 család, Szombathely oladi plébániához tartozó részén 45 család örült az ajándékcsomagnak. A vasi megyeszékhely Kálvária templomában teadélutánon 36 családot örvendeztettek meg karácsonyi ajándékkal, Ikerváron a Horváthné dr. Sélley Erzsébet vezette karitászosok 15 nagycsaládot és 15 idős embert kerestek fel otthonukban, el is beszélgettek velük. Jánosházán 85 csomagot osztottak ki 400 ezer forint értékben. Letenyén Szamosvári Olivérné és utóda dr. Szabó Ilona karitászvezetők a 25 éve működő karitászcsoport tagjaival 229 ajándékcsomagot adtak át, s dr. Szabó Ilona az idén is a saját költségén vendégelt meg meleg étellel 70 elesett embert december közepén. Celldömölkön a Nagyboldogasszony-templomhoz tartozó gyülekezetben 70 csomagot, az alsóságihoz tartozóban 40 csomagot adtak át. Kőszegen és környékén 250 ajándékcsomagnak örülhettek családok, egyedülállók, ezen kívül a történelmi kisvárosban a két szociális otthon lakói 70 csomagot, a hajléktalanok pedig 30 csomagot kaptak.

Karitász karácsony Kőszeg- Három csapatot vendégeltünk meg karácsony előtt - újságolja Sárközi Antalné Ági, a karitászcsoport vezetője. - 40 hajléktalan kapott meleg egytálételt, volt műsor is, egy másik alkalommal 35 nyugdíjast, majd 25 nagycsaládost láttunk vendégül. Egy házaspár 50 ezer forintos felajánlásából Rábai Ferenc kollégám főzött jó gulyást hajléktalanoknak, buktát is kaptak.

- Lelkes és összetartó a csoportunk, hála Istennek, a plébánián tevékenykedő ferences testvérek támogatják és segítik a munkánkat - jelenti ki Kovács Erzsébet, a zalaegerszegi Jézus Szíve Ferences Plébánia karitászcsoportjának vezetője.

Meg is látszik a munkájukon. November végén a Magyar Élelmiszerbank adománygyűjtő akciójában vettek részt, decemberben a „Váltsuk meg Szent Márton köpenyét” egyházmegyei adománygyűjtés volt sikeres templomukban.

- Több mint 100 rászoruló, nehéz anyagi körülmények között élő család kapott tartós élelmiszercsomagot, a kisgyermekesek gyermekruhákat és játékokat. Köszönhetően a támogatóknak, az adomány kiosztását tudjuk folytatni a rászorulóknak januárban is.

A karitászcsoport tagjai részt vettek a József Attila Gondozóház idős lakóinak tartott szentmisén, majd az azt követő betlehemi játékban.

- A lakókkal együtt énekeltük Kamill testvér citera- és klarinétkíséretével előadott szép, karácsonyi énekeket - újságolta a karitászvezető.

December 22-én délután a nevelőotthonban élő, állami gondozott gyermekeket látogatták meg, ahol betlehemi játékba kapcsolódtak be, mézeskalácsot és narancsot ajándékoztak a gyermekeknek. Meglátogatták a Gasparich Úti Idősek Gondozóházát is.

Lentiben 110 nagy értékű csomagot adtak ajándékba a karitászosok, a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébánia karitászosai pedig 52 ugyancsak nagy értékű csomagot és 113 ezer forintot ajándékoztak rászorulóknak.

 A felsorolás koránt sem teljes, még folytatódik.

Karitász karácsonyA Szombathelyi Egyházmegyei Karitász - az országban egyedüli karitászként - ugyanis részt vesz a Tesco expressz élelmiszermentő programban, amit szigorú elszámolással a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel bonyolítanak.

Vas megye négy Tesco Áruházából viszik el, majd osztják szét az élelmiszereket nap mint nap. Szenteste napján déli 12 és este 8 óra között a négy Tescoból 590 családhoz juttattak el ajándékba élelmiszert. A szombathelyi Tescoban 500, Kőszegen majdnem 400, Sárváron 200, Körmenden 80 kilót vettek át az áruházakban. Összesen 1180 kiló élelmiszerből készítettek ötkilós, 708 ezer forint értékű csomagot.

December 24-én délután a szombathelyi Tescoból Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató és munkatársai szállították el kisteherautóval az élelmiszert Nardára. Pékáru, zöldségféle, gyümölcs, még banán is érkezett egy régi karitászos, Seper Ani házába, ahol nyolc lelkes önkéntes csomagolta karitászos táskákba azokat, majd az ötkilós csomagokat (úgy 300 darabot) a megadott címekre házhoz szállították a környező falvakba.

Karitász karácsony- Sokan meglepődtek, hogy ajándékot kaptak, nem számítottak rá, szeretettel fogadták - mondja Ani.

- 1991 óta vagyok karitászos, de olyan helyen még nem jártam, mint most Torony ondódi részén - hallom Horváth Józsefné Évától. - Vályogházban, amiben egyetlen kályhával fűtött három összenyitott lakrészt a család, három ágyuk volt talán hetüknek. A döbbenettől kitántorogtam, sírtam. Ilyen mély szegénységet még sohasem tapasztaltam.

- El is határoztuk, hogy folytatjuk a segítségnyújtást, hiszen ruhákat, berendezési tárgyakat is tudunk adni majd nekik - fűzi hozzá Bosits Antal, a karitász dolgozója.

Nardáról nyolc falu lakóinak vittek ajándékba csomagokat, a legtöbb Toronyba került. Ott dr. Perger Gyula plébános és a helyi karitászos, a falu lakóit kitűnően ismerő Horváth Gáborné adta meg a címeket. A jó módban élő Nardán nagycsaládok, egyedülállók, idősek kaptak élelmiszercsomagot karácsony szép ünnepe előtt a karitásztól.

Karitász karácsonyA karitászosok szenteste napján a sárvári Tescoból 125 kiló pékárut és 75 kiló zöldséget, gyümölcsöt szállítottak el a karitász intézményébe, Vásárosmiskére. Együttműködve a másik, Kemenespálfán lévő karitászos intézménnyel gyorsan szétosztották az élelmiszert Gérce, Káld, Mesteri, Sitke, Nagysimonyi, Kemeneskápolna rászorulóinak. Köcsk és a megye peremén lévő más falvakba is juttattak adományokat a karácsony előtti napoban

- A karitász autója ilyenkor belép egy olyan faluba, ahol már évek óta nincs se kocsma, se kis bolt. Idősek lakják. Már önmagában az óriási, hogy valaki rájuk nyitja az ajtót, vált velük néhány szót, de hogy még élelmiszert, friss kenyeret is kapnak! Hát annak nagyon tudnak örülni - hallom Horváth Pétertől, a karitász vásárosmiskei intézményének vezetőjétől.

Körmenden Erős Klára karitászvezető és dr. Boda-Novy Zsolt, valamint felesége Erzsike 2015 tavasza óta nagyon aktív résztvevője a tescos élelmiszermissziónak. Most szenteste 80 kilót osztottak szét. Körmend és Csákánydoroszló plébániai közösségeit, a környező falvak lakóit látják el folyamatosan élelmiszerrel, közben családsegítést is végeznek, orvosolják a felmerülő gondokat.

Karitász karácsonyNardán, a pakolásban résztvevő Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgatóval arról beszélgettünk, milyen jó ügyet karolt fel a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Másokhoz hasonlóan az önkéntesei is elfogadhatatlannak tartják, hogy rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe, miközben sok ember - a közvetlen környezetünkben, itt Nyugat-Magyarországon is! - nem jut elegendő ételhez. A Tesconál ugyanígy vélekednek erről: december közepén egy rangos szakmai díjat (CSR Hungary Díj) nyert a Tesco élelmiszer mentő programja.

- Egy felmérésből tudjuk, hogy a háztartások évente 100 milliárd forint értékű élelmiszert dobnak ki, de Magyarország elkötelezett az élelmiszerpazarlás mennyiségének csökkentésében, s mi ebben segíteni akarunk - mondta a karitászigazgató, aki megemlítette: például Kőszegen már 2015-ben bekapcsolódtak a programba, ott önkéntesként Básthy Béla alpolgármester is szállítja a Tescoból az élelmiszert a Brenner-házba.

A karitászosok most, a két ünnep között is folyamatosan viszik családokhoz a tescos élelmiszereket, Nardán változatlanul folyik a csomagolás odaadással, kedélyesen.

Szent Erzsébet-napkor a lapunkban elhelyezett karitászos csekken hárommillió forintot fizettek be olvasóink. Ezt a pénzt januárra, februárra tartalékolják az egyházmegyei karitásznál, mert szegények sajnos akkor is lesznek, adományok viszont sajnos alig.

Szöveg és fotó: Némethy Mária