Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A zsédenyi hittanos kisiskolások szombathelyi Szent Márton zarándoklata


Zsédenyi hittanosok Szent Márton zarándoklata SzombathelyenA „Szent Márton Emlékév eseményeinek támogatása” program során a zsédenyi kisiskolások részére 2016. október 28-án, pénteken zarándoklatot szerveztünk Szombathelyre, Szent Márton Egyházmegyéjének központjába. Az egy napos zarándoklaton összesen 9 fő vett részt.


Az egész napos program első állomása az Egyházmegyei Könyvtár volt, ahol Baranyai Martin tárlatvezető mutatta be Egyházmegyénk hatalmas antik egyházi könyvgyűjteményét és a könyvtárak megalakulásának körülményeit és történetét.

A program ezután a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyháznál folytatódott, ahol kis bemutatást kaptak a hittanosoknak a székesegyházról, majd pedig közös imádságra gyűltünk össze a Madonna kápolnában.

Ezután Szent Márton-templom és Látogatóközpont felé vettük az irányt, ahol Schauermann János, a Szent Márton Plébánia plébánosa tartott előadást és tárlatvezetést Szent Márton életútjáról és tetteiről, elkalauzolta a gyerekeket az ókori Saváriába, ahol a püspök született, ill. az ókori Galliába és Tours városába, ahol Isten igéjét hirdette, ill. amely városnak püspökévé választották. Végezetül a templom előtti kútnál közös imádság hangzott el, annál a kútnál, melynél a legenda szerint Szent Márton Galliából visszatérve Savariába megkeresztelte az akkor még pogány édesanyját.

A délelőtti programok után az Egyházmegyei Könyvesboltban kis ajándék-csomagokat vehettünk át, ami Szent Márton szentképből, könyvjelzőből, Szent Márton füzetből és könyvből, ill. Szent Márton pólóból állt. Az ajándékok átvétele után az Egyházmegyei Kollégiumban ebéd várt minket. Ebéd után a kellemes októberi napsütésben szabadidős program várta a gyerekeket a Főtéren, majd délután 2 órára már a következő helyszínre voltunk hivatalosak.

A nap utolsó állomása a szombathelyi Iseum Savariense volt, melynek Szent Márton és Pannónia időszaki kiállítását tekintettük meg. A tárlatvezetést Sosztarits Ottó tartotta. A Szent Márton templomi programhoz hasonló időutazásban volt részünk, csak most az ókori Savariában, Claudius római császár alapította városba repültek el a gyerekek. Abba a városba, melynek szülötte volt a néhai tours-i püspök. A korabeli ruhák, használati tárgyak és a teljes ókori hangulat magával ragadó volt a gyerekek számára. Más megközelítéssel ismerték meg Szent Márton püspök életútját Savariától Tours városáig, hogyan lett az egykori római légiósból Isten szolgája.

A kis lakosú Zsédenyi Római Katolikus Egyházközség Szent Márton programjainak legmeghatóbb eseménye volt ez a zarándoklat. Külön örömet jelentett ez a nap – egy kis osztálykirándulás érzésével – az iskolások számára, hogy Egyházunk egyik legnagyobb szentjének életútját járhatták be a nap folyamán látogatott helyszíneken. A zarándoklat megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatok Osztálya támogatta az EGYH-SZM-15-0005 pályázat keretében.

Szöveg: Császár Gyula plébános-Fotó: Molnár Krisztián