Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gyertyaszentelő ünnepe Sárváron

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe2017. február 2-án a sárvári Szent László katolikus Általános Iskola tanulói és nevelői szentmisén vettek részt, hogy együtt ünnepeljék Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét. 

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeA leendő elsőáldozó harmadikosok gyertyafény kíséretében körmenetben vonultak az oltár elé. A szentmisén Orbán István kanonok a következőket mondat a szentbeszédében:

 

„Szent László évében, Szent László királyunk, védszentünk buzgóságával jöttünk a templomba ünnepelni. László 925 éve országos (szabolcsi) zsinati törvénnyel buzdított február 2.-a megünneplésére. Mit ünneplünk?

 

1.)    Hypapante = Találkozás Jézus Istenünk a templomban találkozik népével. Ezért jövünk, - jöjjünk -, mi is buzgalommal minden vasár- és ünnepnap szentmisére, hogy ebben a gazdagító találkozásban részt vegyünk. Találkozunk imádkozva-énekelve az Isten házában Jézusunkkal, és katolikus barátainkkal. Hypapante - találkozás.

 

2.)    Praesentatio = Bemutatás A Szentszülők, Mária és József prezentálják, nyilvánosan bemutatják Isten Szent Fiát a templomban összegyűlt népnek.. A nép képviselői a két igaz és istenfélő ember: Simeon és Anna. Ezért prezentáljuk mi is tanúságtevő családunkat minden vasár- és ünnepnap a templomban. Prezentáció - bemutatás

 

3.)    Purificatio = Tisztulás Bár kegyelemmel teljes és szeplőtele volt Mária, alázatosan mégis elvégezte a tisztulás szülőanyáknak előírt szertartását. Mivel mi sem szeplőtelenek nem vagyunk, mint Mária, sem bűntelenek nem vagyunk, mint Jézus, mennyivel jobban rászorulunk a tisztulásra. A keresztségben Krisztussal Isten gyermekei lettünk, de sértetlenségünket képességeink nem kapták vissza. Így feladatunk azok tisztogatása. Ragadjuk meg mi is a tisztulás eszközeit. Értelmünk homályosságát tisztogassuk a hit fényével, a Szentírás, evangélium olvasásával-hallgatásával. Tisztogassuk rosszra hajló akaratunkat. Örömmel tartsuk meg Isten parancsait, szívesen részesüljünk a hét szentség kegyelmeiben. Purifikáció – tisztulás

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeTalálkozás – bemutatás – tisztulás. A Szent szülők Mária és József sokkal értékesebb áldozatot visznek a templomba, mint gerle, vagy galambfióka. A leendő golgotai áldozati bárányt, az újszövetségi keresztáldozat Isten Bárányát, Jézust prezentálják.

 

Az ő vallásos buzgóságukat követve ma gyertyát szentelünk. A szentelt gyertya Krisztus jele: testét a gyertyaviasz, lelkét a gyertyakanóc-cérna, istenségét a lobogó gyertyaláng ábrázolja.

 

Szent László védőszentünk 925 éve rendelt törvénye és jó példája nyomán járva segítsen meg minket az Istenember Jézus Krisztus, és édesanyja a Gyertyaszentelő Boldogasszony Szűz Mária. Otthonainkban őrzött keresztelői, elsőáldozási szentelt gyertya figyelmeztessen, hogy „szentlászlós”, vallásos buzgósággal éljünk a bölcsőtől a koporsóig. Ámen”

 

A szentmisén a hatodik osztályosok olvasták fel a könyörgéseket. A szentmise végén minden diák és nevelő balázsáldásban részesült.

Szöveg és fotó: Márkus Sándorné