Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új kiadványok a Székesegyházról

Székesegyházi kiadványokFebruár 15-én két, új kiadványt mutattak be a szombathelyi Székesegyházról.

Székesegyházi kiadványokA délelőtti bemutató ellenére rendkívül sokan voltak kíváncsiak a két kiadvány bemutatójára. Akik múlt év végén jártak a Székesegyházban, biztosan megálltak hosszú percekre a 40 db, nagyméretű molinó előtt. Ezek – többek között – Szombathelyről, a Székesegyház történetéről, orgonáiról, harangjairól, az egyházmegye püspökeiről tartalmaztak fotókat, értékes, ritkán olvasott információkat.  Teljes képet adtak a Székesegyház elmúlt több mint 200 évéről. A molinók felkerülnek végleges helyükre, a tornyokba, a tornyokhoz vezető úton lévő kisebb szobákba, átjáróba. Tartalmuk viszont elérhető, hiszen egy kötetbe szerkesztve megjelentették, A Szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyház története címmel. Lendvai Rezső, a Székesegyházi Főplébánia Egyházközsége elnöke ismertette a kiadvány tartalmát, szemezgetett az érdekesebbnél érdekesebb történetek, képek között.  

Székesegyházi kiadványok2015. tavaszán nyílt meg a Madonna-kápolna feletti oratóriumban az a kiállítás, amely a templom lebombázására és a pusztításra emlékeztet. Az itt elhelyezett számos megsérült, megrongálódott tárgyat a romok alól sikerült megmenteni. Restaurálásuk már nem lehet teljes, de így jól illusztrálják, micsoda értékek mentek veszendőbe akkor. Ezt a kiállítást idézi fel a másik, most megjelent új kötet, kiegészítve az 1945. március 4-i bombázás szemtanúinak visszaemlékezéseivel. 

A két kiadvány kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható. Várhatóan a Székesegyházi Főplébánián és a bombázási kiállításon lehet a kiadványokhoz majd hozzájutni, néhány hét múlva.  

https://www.youtube.com/embed/1L4zX3k3pLc