Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Kereszt ereklyéje a jánosházai plébániatemplomban

Szent Kereszt ereklyéje Jánosházán2017. február 12-én a vasárnapi szentmisére egy értékes ereklye érkezett a jánosházai Keresztelő Szent János plébániatemplomba.

Szent Kereszt ereklyéje JánosházánA plébániatemplom egyik kántora, Kornis Mária Terézia (született von Wittelsbach), mint a Csillagkeresztes Hölgyek Rendjének városunkban élő tagja, a Rend fővédnökének, Habsburg Gabriellának engedélyével elhozta a templomba Jézus Krisztus keresztjének két kis darabját tartalmazó ezüst ereklyetartót.

Ferdinánd császár özvegye, Eleonóra és két leánya csodásan megmenekültek egy, a bécsi Hofburgban 1668. február 6-án kitört tűzvészből. A házi kápolnájuk is teljesen kiégett, öt napig keresték az értékes ereklyetartót a romok között.

Szent Kereszt ereklyéje JánosházánA két kis ereklyedarabkát őrző üvegfiolát a hosszú keresés után megtaláltak. A szent kereszt két kis darabja nem sérült illetve nem semmisült meg a tűzben. E csodás esemény és a tűzvészből való megmenekülés emlékére alapította az özvegy császárné a Csillagkeresztes Hölgyek Rendjét, akiknek különleges megbízatásként adta a Szent Kereszt tiszteletét.

A szentmisén a misézőoltáron helyezték el az ereklyét, s a szentmise végén a plébános úr ezzel áldotta meg a híveket. A plébániatemplomban e rend élő és elhunyt tagjaiért rendszeresen ajánlanak fel szentmisét.

Szöveg: Bordi Bianka-Fotó: Horváth Zoltán