Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Veled kiteljesedve!” Házasság Hete - Szombathely 2017

Házasság Hete„Veled kiteljesedve!” - ez volt az idei év Házasság Hete programsorozatának mottója. Szombathely negyedik alkalommal kapcsolódott az országos rendezvénysorozathoz, az elköteleződés ünnepéhez, melynek célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a házasság érték.

Házasság HeteA civil kezdeményezéssel és a Szombathelyi Egyházmegye támogatásával szervezett programok február 12-én indultak a házasságokért, házasságban élőkért, házasságra készülőkért mondott imádsággal. A kámoni Krisztus Király templomban gyűltek össze azok, akik fontosnak érezték, hogy kapcsolódjanak ehhez a szándékhoz. Molnár Szabolcs atya bevezető gondolatait követően a házassággal kapcsolatos szentírási idézetek és énekek hangzottak el, majd a jelenlévők a Szent Család ikon elé helyezték a kölcsönös elköteleződés megújítását jelképező gyertyáikat.

            A február 14-ére hirdetett filmvetítésre hamar elfogytak a jegyek, zsúfolásig megtelt a Savaria Mozi kamaraterme. A Lavina című film nem nyújtott könnyed, romantikus kikapcsolódást, de sok gondolatot elindított, több kérdést felvetett, melyek jó alapot adtak a filmet követő beszélgetéshez Merkli Ferenc atya vezetésével. A nézők más-más, őket megszólító szempontokat vetettek fel a látottak kapcsán, de abban minden résztvevő egyetértett, hogy a kommunikáció, a problémák,  nehézségek megbeszélése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy házasság működni tudjon.

          Házasság Hete Csütörtökön a Martineum Felnőttképző Akadémián Krúdy Tamás és Zsófia újságíró házaspár „Válságban van-e a házasság(unk)? címmel osztotta meg személyes élettapasztalatát az együttjárás időszakának és házasságuk első évtizedének nehézségeiről. A parKatt.hu katolikus társkereső oldalt alapító hatgyermekes házaspár közvetlen hangon beszélt a kommunikációs problémákról. Kiemelték a jó lelkivezető iránymutatásának fontosságát, amelyet a saját életükben többször is megtapasztaltak, és nagy segítséget jelentett számukra a krízishelyzetek megoldásában. A házasságkötés előtti együttélés veszélyeiről szólva kifejtették, hogy a korai szexuális kapcsolat később az igazi, életre szóló elköteleződés akadályává válhat, mert emiatt kimarad sok alapvető, a másik megismerését elősegítő lépés. Mindez megnehezíti a boldog, meghitt házasság létrejöttét.

         Házasság Hete   Szombaton táncházban gyűltek össze a házaspárok a Brenner János Nevelési Központban. Az Ungaresca Táncegyüttes vezetésével, a Boglya Zenekar kíséretével remek hangulatú estét töltöttek együtt a résztvevők. A néptánctanulás szüneteiben ismerkedésre, beszélgetésre, közös játékra is lehetőség nyílt.

 

A Házasság Hete kísérőrendezvényeként zajlott egy izgalmas kaland, a Házas-Társas-Játék, amelynek keretében a mintegy száz jelentkező párra kettesben töltött időt és kreativitást igénylő, kapcsolatépítő feladatok vártak. A Csónakázó-tó körül elrejtett üzenetek felkutatása után a megtalált szavakból történetet kellett kerekíteni, de családfakészítés és randevú is szerepelt a teljesítendő próbák között. Mind a férjnek, mind a feleségnek jutott titkos küldetés is: meglepetést kellett készíteniük egymás számára. A visszajelzések szerint a játékban résztvevő házaspárok a feladatok segítségével kicsit kizökkentek a mindennapokból, több időt töltöttek együtt, újra rácsodálkoztak egymásra.

            Házasság HeteA hagyományoknak megfelelően a hét eseményei vasárnap délután ünnepi szentmisével zárultak, amelyet Császár István egyházmegyei kormányzó mutatott be a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Beszédében egy idős házaspár hitvallását idézve szemléltette a szentségi házasság felbonthatatlanságát, a szüntelen újrakezdés szükségességét: „Minket még úgy neveltek, hogy ami elromlott, azt nem eldobni kell, hanem megjavítani.” A záró áldás után kisorsolták a Házas-Társas-Játék nyerteseit, majd következtek a meglepetések: kinyitották a székesegyház jubileumi kapuját, ezen keresztül mehettek ki a házaspárok, felidézve azt a pillanatot, amikor az esküvőjük után ifjú párként együtt léptek ki a templomból. A kapuban útravalóul mindenki húzhatott egy ajándék gondolatot, majd a templom előtti téren tea, forralt bor, pogácsa és jókedv várta a párokat, gyerekeket. A kötetlen együttlét közben még egy gólya is elszállt felettünk, de ez már nem a földi szervezést dicséri...

Szöveg és képek: Melega Miklós és Tímea