Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hamvazószerdai szentmise Sárváron


Hamvazószerda Sárváron2017. március 1-jén, Hamvazószerdán, diákmisén vettek részt a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai nevelőik kíséretében. 


Hamvazószerda SárváronA szentmisét Orbán István Kanonok celebrálta. Az olvasmányt és a szentleckét az iskola, a könyörgéseket a 7. a osztály tanulói olvasták fel.

A lelki atya szentbeszéde a következő volt:
„A nagyböjt egy új kezdet, olyan új út, amely elvezet a biztos célhoz, a feltámadáshoz, Húsvéthoz, amikor Krisztus győzedelmeskedik a halál felett. Erős indíttatást kapunk a megtérésre. Teljes szívvel Jézushoz!!! Böjt – imádság-alamizsna=segítőkészség.

Hamvazószerda SárváronA másik ember: ajándék

A katolikus iskola kapott egy roppant nagy ajándékot – építkezési lehetőség. De ez roppant nagy feladat is lesz. Hiszen az építkezés alatt egyrészt összeszorulunk, másrészt mások segítségére szorulunk. Ez jó akarattal, fegyelemmel szépen megoldható lesz. Hisz 20 éve is voltunk társbérletben és szépen kölcsönös jóakarattal megoldódott. Csak figyeljük a pápára: a másik ember ajándék.

Az ember megromlásának fő oka: az irigység, veszekedés, gyanakvás. „Minden baj gyökere a pénz iránti sóvárgás, a látszat, a belső üresség.”

Hamvazószerda drámai liturgiája: „Emlékezz ember por vagy és por leszel.” Hallgass Isten igéjére!

Hamvazószerda SárváronIgazi probléma az ember rossz sorsának eredete, hogy nem hallgat Isten igéjére. Térj meg Istenhez, kalkuláld be a túlvilágot, ne zárkózz be!!! Nyitottság! Ez az építkezés szinte kényszerít a nyitottságra és ez ajándék. Ajándék Isten igéje, ajándék a másik ember.

A 2017-es böjt tehát alkalmas idő, hogy felkészüljünk az iskolaépítkezés alkalmazkodásaira, de az egész életünk építkezésére is.

 

Imádkozzimg-1037unk egymásért, hogy képesek legyünk felfedezni az ajándékokat. Kulturáltan viseljük a nyitott kapukat! Krisztus győzelmében részesedve képesek legyünk eljutni húsvét örömére, majd az építkezés befejezésének örömére is.”

A prédikáció után hamvazkodtak az iskola tanulói, nevelői.

Szöveg és fotó:Márkus Sándorné