Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Légy büszke hazádra!” – Ünnepi megemlékezés Jánosházán

Március 15-i megemlékezésAz 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezést 2017. március 14-én tartották a helyi művelődési házban.

Március 15-i megemlékezésMajthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szeretettel köszöntötte az ünneplőket. Erdélyi útjáról érkezett a városba, feltöltődve a nemzethez tartozás élményével, egyenesen a Hargitáról. Ünnepi beszédében utalt rá, hogy már nem élnek köztünk a hősök, mégis a kollektív nemzettudatban vannak e jeles napról közös emlékeink. Néhány napja már tavasz van, a remény időszaka – március 15-e pedig példa az összefogásra, az elérhető csodákra.

Köszöntője után a Szent Imre Általános Iskola alsó tagozatos diákjai emlékeztek a 169 évvel ezelőtt történt eseményekre. Gyönyörű versekkel, táncokkal, lelkesedéssel tisztelegtek a hősök előtt, büszkén viselték szívük fölött a kokárdát. A Republic együttes Ezt a földet választottam című száma keretbe foglalta műsorukat, de felcsendült a Nemzeti dal, és a Kormorán együttes több szép dala. Méltón emlékeztek az elbukott szabadságharc hős katonáira az Amíg élünk, visszatérünk című dallal.

Március 15-i megemlékezésA záróképben a nemzeti színű zászló betöltötte a színpadot. A gyerekek műsorát vastapssal köszönte meg az ünneplő közönség. A megemlékezés után Jánosháza Önkormányzata kitüntetést adományozott több évtizedes lelkiismeretes, áldozatos munkájáért Bincze Gyulánénak, Pernetzky Mátyásnénak és Rába Tivadarnak. Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták annak a régi fogadónak a falán elhelyezett emléktáblát, ahol a jánosháziak megpróbálták kiszabadítani a fogolyként kísért Batthyány Lajost.

 Szöveg: Horváthné Kulcsár Gyöngyi – Fotó. Bödör Zsolt