Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gyümölcsöző Karitász akció Jánosházán

Karitász program JánosházánGyümölcsöt a kertekbe! Megélhetést az embereknek! Bioterméket a vásárlóknak! Akár ez a szlogenje is lehet a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyümölcsprogramjának, amely újabb állomásához érkezett március 24-én, amikor a Jánosházi Plébánia kertjébe fekete ribizlit és fekete szedret ültettek. 

Karitász program JánosházánA  Szombathelyi Egyházmegyei Karitász hét éve azon fáradozik, hogy mind több plébániát újrahasznosítsanak, és a hozzájuk tartozó földterületeknek ismét ""életet"" adjanak. Ez szervesen kapcsolódik az Öngondoskodó Háztartások programhoz, amelyben vetőmagokat, csirkéket osztanak falun élő embereknek, hogy ösztönözzék őket az önfenntartásra illetve, hogy a vidéki porták kertjeibe újra visszatérjenek a zöldségek és a kapirgáló állatok. 

A plébániakertekkel más tervei voltak/vannak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászvezetésének. A vásárosmiskei  plébánia földjén 20 ezer levendula virágzik már 6 éve.  A kemenespálfai volt katolikus  iskola hatalmas föld területén 160 szilvafát telepítettek Veres András püspök segédletével. Ugyancsak püspök úrral közösen telepítették a nagylengyeli 60 szilvafát és a sok-sok csipkebogyó bokrot. 

Karitász program JánosházánMárcius 24-én egy újabb mérföldkőhöz érkezett a program. Jánosházán, a plébánia mögötti földterületre ültettek 400  fekete ribizlit és 100 fekete szedret. Az ültetésben részt vett Császár István egyházmegyei kormányzó, Horváth József, a Karitász lelkivezetője, Kiss András polgármester, a csákánydoroszlói fiatalok Orsos Zoltán atya vezetésével és dr. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök is, aki megáldotta a Dorottya kertet és szentmisét mutatott be az ünnep alkalmából a plébániatemplomban.

Karitász program JánosházánKözfoglalkoztatás keretében gondozza majd több mint 10 helybeli cigány család a kertet. A bogyós, bokros ültetvényt  jánosházi cigány családok gondozzák, nevelik szakértő segédletével. A termésből majd a karitász a jelenleg épülő Szent Anna Gyümölcsfeldolgozójában lekvárt állít elő, amit szintén a cigány családok értékesítenek a jánosházi, helyi termék piacon.

 Ezután a Művelődési Házában folytatódott a program. A köszöntők után a csákánydoroszlói Szent Filoména Kórus előadását láthatta a közönség, akiket  Orsos Zoltán atya készített fel.  Majd egy cigány fiú énekelt. Ezt követően pedig bérbaltavári gyerekek tradicionális cigánytáncában gyönyörködhetett a közönség.